Tokrat smo v oddajo Hudo! povabili 25. predsednika in zdajšnjo 26. predsednico Nacionalnega otroškega parlamenta. Pred kratkim sta se vrnila iz Bruslija, kjer sta se udeležila mednarodnega simpozija z naslovom Z otroki za otroke: od idej do akcij. Jezi ju predvsem to, da politika nima posluha za mlade. “Se vam ne zdi malo nelogično, da se mlade o mladinski problematike sploh ne posluša, niti ne upošteva?” Kaja Petrovič je devetošolka iz Ptuja, Ciril Cerovšek pa obiskuje Gimnazije Želimlje. Prisluhnite jima, kajti ta tema se tiče vseh osnovnošolcev in srednješolcev. Pogovor bo vodila Lea Ogrin.

Tokrat smo v oddajo Hudo! povabili 25. predsednika in zdajšnjo 26. predsednico Nacionalnega otroškega parlamenta. Pred kratkim sta se vrnila iz Bruslja, kjer sta se udeležila mednarodnega simpozija z naslovom Z otroki za otroke: od idej do akcij. Jezi ju predvsem to, da politika nima posluha za mlade. “Se vam ne zdi malo nelogično, da se mlade o mladinski problematiki sploh ne posluša, niti ne upošteva?” Kaja Petrovič je devetošolka iz OŠ Ljudski vrt iz Ptuja, Ciril Cerovšek pa prihaja iz Novega mesta in obiskuje Gimnazijo Želimlje. Prisluhnite jima, kajti ta tema se tiče vseh osnovnošolcev in srednješolcev.

Kaja o pripravi na govor v parlamentu:

V bistvu sem največ črpala iz svoje osebne izkušnje. Ko potem dejansko greš skozi vse nivoje otroškega parlamenta ugotoviš, da je tvoje mnenje večkrat dejansko isto, kot ga ima velika večina mladih, čeprav je to mogoče nepričakovano.

Ciril o tem, da odrasli velikokrat menijo, da otroci in mladi nič ne razmišljajo o svetu okoli sebe:

Ko smo ravno pri tej temi, bom kar eno anekdoto povedal. Sva bila zdajle tudi v Bruslju, kjer sva obiskala našega evropskega poslanca Igorja Šoltesa. Tudi on je imel sprava takšno mnenje, da mogoče bo bolj on tisti, ki bo vodil pogovor, da bo malo povedal o tem kaj počne. Ampak sva ga nekako prekinila in sva mu kar midva začela govoriti kaj je tisto, kar naju zanima, kar bi rada izpostavila in kar bi rada, da se spremeni. Najprej je bil malo presenečen, da sva tako pripravljena. Mislim, da je tako mnenje velikokrat zakoreninjeno, dokler se ne pogovorimo, dokler se ne poslušamo. Potem pa, ko ljudje vidijo, da imaš nekaj za povedati, ti bodo zagotovo prisluhnili.

Oba se strinjata, da odrasli pogosto počnejo to napako, da mečejo vse mlade v isti koš. Če so imeli eno slabo izkušnjo z določeno skupino mladih, še ne pomeni, da smo vsi mladi taki, pove Kaja.

Ko ljudje poslušajo neko mnenje mladih, mogoče celo prvič, na primer na Nacionalnem otroškem parlamentu, jaz prav vidim na njihovih obrazih kako so v bistvu šokirani, da tudi mi dejansko razmišljamo.

Konec novembra sta se Ciril in Kaja udeležila mednarodnega simpozija z naslovom Z otroki za otroke: od idej do akcij. Tam sta z mladimi, strokovnjaki ter evropskimi poslanci debatirala o temah, ki zadevajo življenja mladih v Evropski uniji. Sama sta izpostavila predvsem problem zastarelega šolskega sistema, ki mladim ne ponuja dovolj praktičnih znanj za samostojno in odgovorno življenje.

Mladi hočemo konkretne spremembe, ne da se o težavah samo govori! Želimo si drugačen pristop k poučevanju, želimo si novega predmeta, ki nas bo naučil kako država funkcionira, kako se plačuje davke, kako se najame odvetnika, kako do hipoteke.

Več konkretnih primerov sprememb, ki si jih v šolskem sistemu želijo mladi pa boste našli v posnetku oddaje.

Lea Ogrin