Prenos delnic

foto: MMC RTV SLO

Približno 220 tisoč Slovencev je prejelo obvestilo Klirinško depotne družbe, ki z novim letom zapira registrske račune, da lahko vrednostne papirje prenesejo na trgovalne račune v bankah ali borznoposredniških družbah. Te pa računajo zelo različna nadomestila pod različnimi postavkami, čeprav zakon določa, da sme vodenje računa na leto znašati le pol odstotka vrednosti papirjev. Parlamentarni odbor za finance je na pobudo Združene levice soglasno podprl avtentično razlago določbe zakona in podobno bo verjetno kmalu storil Državni zbor. Ali bodo borzne hiše pod omejitvami še pripravljene jemati delnice? 

Če stranke, ki vrednostne papirje prenašajo iz KDD na trgovalne račune, plačajo samo pol odstotka vrednosti delnic za vodenje računa – je to absolutno premalo, da bi pokrilo stroške, ki jih ima posamezna borzno posredniška družba, ta mora plačevati v jamstveno shemo in garantirati za varnost naložbe. Na ATVP pravijo, da bi morali delničarji, če bi plačali letno pol odstotka vrednosti portfelja, borzniku prinesti vsaj za 5000 evrov delnic. Pri Iliriki, ki beleži največ novih strank, svojih stroškov ne pokrivajo pri delničarjih z manj kot 3000 evri. Zakonodajalca to ne zanima. Poslanci vztrajajo, da se morajo borzniki pri zaračunavanju nadomestila držati zakona. ATVP, v njenem imenu namestnik direktorja, Primož Pinoza, pa opozarja:

Nas skrbi problematika teh 200 tisoč vlagateljev, katerim se lahko zgodi, da jim borznoposredniške družbe in banke ne bodo hotele odpreti trgovalnih računov.

Zato smo vprašali 7 od 11 borznoposredniških družb, pri katerih je Zveza potrošnikov Slovenije ugotovila čezmerno zaračunavanje odprtja in vodenja računa, ali bodo, ko jih parlament omeji, še jemali stranke. Dobili smo tri odgovore, izčrpnega zgolj iz Ilirike, kjer bodo sprejemali kliente z delnicami v višini 800 evri ali več, ki želijo odpreti trgovalni račun. Pravijo pa, da je nadomestilo do polovice odstotka v nasprotju z ustavo, da gre za omejevanje in administrativno določanje cen, ki so drugod v EU višje tudi do 6-krat. V Abanki pravijo, da je njihova dejavnost tržna in vsako določitev bodo sprejeli v tem okviru. Na KBS Banki zaenkrat nižjega zaračunavanja ne komentirajo. Na KDD medtem čaka še 203 tisoč registrskih računov.