Aktualno

Kriptovalute – valute brez centralne monetarne politike

Lahko kriptovalute izpodrinejo klasične valute?

One of Bitcoin enthusiast Mike Caldwell’s coins in this photo illustration at his office in Sandy
foto: rtvslo.si/Reuters
nihanje vrednosti bitcoina

nihanje vrednosti bitcoina

foto: coinmarketcap

Kriptovalute so valute, ki temeljijo na t. i. vrstniški tehnologiji, ki deluje brez centralnega organa in bank. Z nakazili in izdajo novih enot valute upravlja celotno omrežje. To so odprtokodni sistemi, odprti za sodelovanje brez lastnika in centralne monetarne politike. V svetu kriptovalut je zelo živahno. Ta hip jih je že okoli 2 tisoč od teh pa je vsaj 700 takih, ki so resneje zastavile projekt in so uvrščene na tržnico kriptovalut, ki je nekakšna tečajnica. Več o kritpovalutah v pogovoru s filozofom Matijo Pribošičem Potočnikom, soavtorjem kriptovalute Xaurum in ekonomistom Mitjo Glavnikom z zavoda Na tabli.

Najbolj znana in največja kriptovaluta ta hip je bitcoin, sicer pa vsak dan nastajajo nove; nekatere uspejo, druge pa ostanejo na obrobju. Takole o razliki med kripto in klasičnimi valuti  Mitja Glavnik in Matija Pribošič Potočnik.

 

Monetarno politiko klasičnih valut, ki so bile še do nedavna v glavnem vezane na države, vodijo centralne banke, politika kriptovalut pa je odvisna od okvirov, ki jih je postavil izdajatelj in od soglasja t. i. rudarjev, ki preverjajo in potrjujejo transakcije. Matija Pribošič Potočnik.

 

Kriptovalute so realnost – obstajajo, čeprav jih večina ne pozna in ne razume njihove vloge in lastnosti. Podobno kot je bil v začetku 90. let neznanka internet. Previdnost pri uporabi zato ni odveč. Tehnologija na podlagi katere te valute obstajajo je še v eksperimentalni fazi. Mitja Glavnik.

 

Slovenski avtorji imajo kar nekaj projektov s področja kriptovalut, ki so dosegle veliko odmevnost – BITSTAMP, ICONOMI, CASHILA in zanimiva kriptovaluta XAURUM, ki temelji na zlatu, avtorjev Gašperja Kende in Matije Pribošiča Potočnika, ki je danes tudi eden izmed naših sogovornikov.

 

Platforma Bitstamp doma ni imela veliko sreče z institucijami, zato je svoje delovanje preselila v Luksemburg in tam požela uspeh, ki ga je nadgradila v Londonu, naslednje korake pa bodo bržkone poskusili narediti v ZDA. Matija Pribošič Potočnik, kje imate avtorji kriptovalut najbolj na široko odprta vrata?