V prvi oddaji prvega kroga nove sezone Gymnasiuma.eu sta na temo begunske krize in njenega reševanja svoja mnenja in predloge predstavili ekipi Srednje trgovske in ekonomske šole Šolskega centra Nova Gorica in Srednje trgovske šole Ljubljana. Katera šola vas je s svojimi argumenti in idejami bolj prepričala in navdušila? Katera se bo uvrstila v drugi krog? Odločate vi, na mobilni aplikaciji Gymansium.eu in na spletnih straneh Prvega programa Radia Slovenija.

Po glasovanju in točkah žirije se v 2. krog uvrsti Srednja Trgovska šola Ljubljana! Od skupno 6 točk je prejela 4. Čestitke! 

ZMAGOVALKA SPLETNE DEBATE je Zala Vipotnik. Zmagovalko je sporočila pisarna evropske poslanke Tanje Fajon.

Tako kot lansko, tudi letošnjo sezono Gymnasiuma.eu začenjamo z udarno temo. Z dijaki Srednje trgovske šole Ljubljana in Srednje ekonomske in trgovske šole Šolskega centra Nova Gorica se bomo pogovarjali o beguncih. Kako se je Evropska unija spoprijela s povečanim obsegom prihoda beguncev in migrantov v Evropo? Katere cilje je pri tem zasledovala, kako je uspešna? Kako begunska problematika deli ljudi, države znotraj unije in politike v državah članicah? Kako se uresničujejo kvote za premestitev beguncev, kaj je prineslo zaprtje meja na jugu Balkana in kaj sporazum s Turčijo o vračanju prebežnikov?

Temo nam bo približal dopisnik RTV Slovenija na Balkanu Boštjan Anžin, osebna zgodba begunca, mladi pa bomo imeli priložnost v živo o politiki Evrope do prebežnikov govoriti z evropsko poslanko Tanjo Fajon.

Med oddajo bomo sprejemali vprašanja dijakov, ki bodo z nami na mobilni aplikaciji, po oddaji pa so komentarji mladih dobrodošli v spletni debati, ki bo potekala do petka zvečer. Sodelovanje je obvezno za štiri šole, a vseeno vabljeni tudi vsi ostali. Na aplikaciji bo potekalo tudi glasovanje za boljo šolo iz prvega para. Prihodnji teden torej dobimo prvo šolo, ki se bo pomerila v drugem krogu Gymnasium.eu, in prvega spletnega zmagovalca. In kakšna je tema druge oddaje prvega kroga Gymnasiuma.eu? Prometna šola Maribor in Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Srednja poklicna in strokovna šola, bosta razpravljali o temi: Brexit in ali bo še kdo sledil Britancem?

Navodila za uporabo aplikacije najdete tu.

Video-posnetek oddaje:

Špela Šebenik