Drugi teden zdravniške stavke

foto: rtvslo.si

Zdravniki še vedno stavkajo v obliki 40-urnega tedenskega delovnika. Da stavke ne bodo še dodatno zaostrili, je sinoči odločil glavni stavkovni odbor zdravniškega sindikata Fides in vladi naložil, da do četrtka dokončno preuči njihov predlog o izstopu zdravnikov iz plačnega sistema in sprejme odločitev. Če bo ta v korist zdravnikov, bodo stavko zamrznili, če ne bodo v petek odločali o zaostritvi stavke.

Včerajšnja celodnevna pogajanja so torej prinesla status quo – zdravniki bodo še vedno stavkali v obliki omejitve na 40-urni delavnik, kar pa za številne zdravstvene ustanove že pomeni velike težave, ponekod celo razpad sistema. O včerajšnji presenetljivi stavkovni zahtevi, da zdravniki izstopijo iz enotnega plačnega sistema, bo vlada razpravljala v četrtek na redni seji. Stavkovni odbor Fidesa bo najverjetneje v petek odločal, kako nato naprej. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc:

Očitno je mnenje Fidesa, da se njihova zahteva po odmrznitvi z napredovanji, 57. razreda kot zgornjega razreda, ne da realizirati znotraj plačnega sistema.

Podpredsednik sindikata fides Damjan Polh, pa je povedal:

No, izločitev iz plačnega sistema je nekje opcija, s katero bi se vlada zavezala in nam omogočala nadaljevanje pogajanj v miru in ne v času stavke. Pogajali bi se na tej podlagi, kjer smo te zadeve zapustili. Precej nam bi bilo olajšano, skratka nekaj zakonskih procedur bi s tem zaobšli.

Ministrica Milojka Kolar Celarc je z izkupičkom včerajšnjih pogajanj seznanila tudi premierja Mira Cerarja in ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja. Ta je zadevo že komentiral, da si težko predstavlja, da bi ena skupina iz enotnega plačnega sistema izstopila, medtem ko bi druge soglašale s tem, da ostanejo.

 

Kako stavko občutijo na Ptuju in v Brežicah?

Ptujska splošna bolnišnica tudi teden dni po začetku zdravniške stavke zagotavlja oskrbo vsem ogroženim skupinam in nujnim primerom. Tudi bojazni, da bo ogroženo 24 urno zdravstveno varstvo, se za zdaj niso uresničile. O enotedenski stavki in o posledicah za ptujsko bolnišnico se je z direktorjem Andrejem Levaničem pogovarjal Danijel Poslek.

 

Kakšne so razmere v Splošni bolnišnici Brežice,  je preverila Suzana Vahtarič.