Pogosto revmatično in presnovno obolenje zlasti moških

V starih časih zdravniki niso izbirali besed, ko so opisovali težave, ki jih povzroča bolezen, o kateri bo tekla beseda v današnji oddaji Ultrazvok. »Žrtev gre spat in ne ve, kaj jo čaka. Sredi noči pa se pojavi neznosna bolečina v palcu na nogi.« Točno to je putika! In še danes prof. dr. Matija Tomšič s Kliničnega oddelka za revmatologijo v Ljubljani potrjuje, da je za večino bolnikov prvi stik s putiko prav takšen.

Putika je bolezen, ki še posebej pogosto prizadene moške stare med 30 in 50 let. Pri ženskah se običajno pojavi šele po menopavzi.

Putika je bolezen s kar tremi imeni. Pogosto ji rečemo še protin, zdravniki pa tudi urični artritis. Vendar … ne glede na ime, je huda bolečina v palcu na nogi pri putiki značilna in tako rekoč neizogibna. Prizadeti sklepi bolijo, pomodrijo ali pordečijo in otečejo. Po besedah revmatologa Matije Tomšiča putika ni tako zelo nedolžna bolezen, kot se zdi na prvi pogled. Povzroči lahko namreč trajne okvare sklepov in tudi organov ter vodi v invalidnost.

Kakšno pa je zdravljenje putike? V literaturi je opisana ustrezna dieta; terapija z zdravili, ki lajšajo znake in simptome putike ter uravnavajo koncentracijo sečne kisline v krvi; v poštev lahko pride tudi manjši kirurški poseg. Dr. Tomšič opozarja, da je potrebno upoštevati navodila zdravnikov:

Še več o putiki in težavah, ki jih bolezen povzroča, vam lahko pove vaš izbrani zdravnik. Podrobne in koristne informacije o tem presnovnem in revmatičnem obolenju pa najdete tudi na internetu – na naslovu revma.net: http://www.revma.net/rezultati-iskanja/protin/ 

 

 

Iztok Konc