Aktualna tema

Letos odkrili že 48 novih primerov okužbe

hqdefault
foto: youtube.com

Letos je že 48 ljudi na testiranjih izvedelo, da so hiv pozitivni, toliko je bilo novih primerov lani celo leto. Praktično to pomeni, da vsak teden odkrijejo 2 nova primera. To je presenetilo tudi zdravnike na ljubljanski infekcijski kliniki, nam je povedal dr. Janez Tomažič. Sicer pridejo ljudje na testiranje bolj zgodaj, kljub temu so odkrili med njimi štiri že v pozni fazi aidsa, kar je pomenilo zelo dolgotrajno in težavno zdravljenje. Hiv še vedno prevladuje med gejevsko populacijo, med novimi prijavljenimi pa so tudi ženske, ki so virus dobile od partnerja. O svojem doživljanju, ko je izvedel za svoj status je Heleni Lovinčič zaradi strahu pred stigmo pripovedoval anonimni sogovornik.

Da je hiv pozitiven je izvedel pred kratkim, spustil se je v priložnostni seks.

 

Testiral se je po tem, ko ga je poklical ta priložnostni partner, ki prej tudi sam ni vedel za svoj status. Spoznanje je bilo strašljivo, pravi.

 

Strah je prisoten ves čas, spremeniš se.

 

Okužena celica

Okužena celica

foto: NIAID/Flickr

 

Verjame, da je za širjenje hiva kriva tudi stigma, brezbrižnost ljudi, nepoznavanje dejstev, kako se virus širi.

 

Da se ljudje prepustijo nezaščitenim spolnim odnosom, je morda krivo tudi dejstvo, da so danes zdravila zelo učinkovita?

 

Če bi vedel, da obstaja tudi preventivno zdravilo, ki premaga virus če ga vzameš v roku 24 ur po tveganem odnosu, se to ne bi zgodilo.

 

Žalosti ga predvsem dejstvo, da svojega stanja ne more razkriti niti svojim najbljižjim.

 

Po podatkih ljubljanske infekcijske klinike poznajo okoli 600 ljudi, ki živijo s hiv in Aidsom, dodatnih 300 pa za svoj status še ne vedo, kar pomeni, da vedoč ali nevedoč virus hiv širijo še naprej.

 

Vzrok za nova odkritja je delno tudi v povečanem testiranju

 

Virus hiv se v Sloveniji širi. Vsak teden dva nova primera, letos že 48, toliko kot lani vse leto. Vzrok, menijo strokovnjaki, je delno v povečanem testiranju, ki ga izvajajo predvsem nevladne organizacije v lokalnih okoljih, izginil pa je tudi strah pred smrtjo in hivom zaradi učinkovitih zdravil. Pojavljajo se tudi nove oblike vedenja, mobilne aplikacije, nove droge, alkohol. Vse prisotna stigma pa je še dodatna ovira tako za testiranje kot samo razkritje statusa sebi in drugim.

Helena Lovinčič je na to temo povabila nekaj sogovornikov.