Žica je globoko zarezala v naša življenja

foto: rtvslo.si

Ko so po petkovem obisku in posredovanju premierja Mira Cerarja na območju Vinice in Podčetrtka odstranili rezilno žico na vrhu panelnih ograj, se domačini v občini Kostel sprašujejo, kdaj bo državna oblast pokukala tudi v njihovo, do postavitve ograj idilično dolino. Vedno bolj zaraščena in nevarna žica, ki je boleče zarezala v te kraje, namreč grozi, da bo uničila turistično sezono na Kolpi in ob njej, je v pogovoru na Prvem pojasnil Marko Škrlj.

 

Tveganj naj bi bilo še kar precej

Tako imenovane tehnične ovire – navkljub prihajajoči turistični sezoni – na meji ostajajo – tako vzdolž Kolpe kot tudi na vzhodnem obmejnem pasu. Kot nam je dejal državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic, v vladi o odstranitvi ograj – teh je za 177 kilometrov – še ne razmišljajo.

Ko ne bo več tveganj, bomo ograje umaknili – tako je večkrat zatrdil premier Cerar. A državni sekretar Boštjan Šefic pojasnjuje, da je tveganj – čeprav jih javnost morda ne zazna – še kar precej. Zato:

Ta trenutek je situacija takšna, da nekega razmišljanja v smeri zmanjšanja oziroma odstranitve teh začasnih tehničnih ovir ali da bi prišlo do umika, ni. K temu vodi situacija – še vedno zahtevna – na grško-makedonski meji.

Drugo tveganje je povezano s sporazumom Evropska unija – Turčija oziroma pogojem Ankare glede vizumske liberalizacije, tretji razlog pa so alternativne ilegalne poti:

Na zahodno-balkanski poti še vedno dnevno prehaja od 200 do 300 ljudi, včasih celo več … tako iz Turčije, preko Bolgarije, Srbije, pa naprej proti Madžarski. Madžarsko-srbsko mejo dnevno prehaja od 80 do 200 oseb.

Zgolj vtis je, pravi Šefic, da ilegalnih migrantov ni. So, le število je relativno nizko:

Policija je aktivna na meji in v notranjosti, smo tudi odkrili nekaj organizatorjev ilegalnih prehodov.

Zaradi naštetega ograje ostajajo – za 177 kilometrov jih je, večina žičnatih, le 22 kilometrov panelnih – zlasti ob strnjenih naseljih, tam, kjer je vodostaj nižji, in v turističnih krajih, predvsem ob Kolpi:

Dodatno smo vgradili precej tako imenovanih vrat, ki omogočajo nemoten prehod do same Kolpe, zlasti kjer gre za turizem oziroma ribištvo.

Poletna sezona je namreč pred vrati.