‘Srečanje z neznancem – bodi previden’

foto: susan catherine/Flickr

“Srečanje z neznancem-bodi previden”, je naslov delavnic preventivnega programa, ki ga na obalnih osnovnih šolah izvajajo koprski policisti. Namen je, da otroci prepoznajo nevarnosti in jih vedo, kako postopati v primeru srečanja z neznanci. Novinarka Tjaša Lotrič se je pridružila eni izmed delavnic, ki so jo izpeljali na Osnovni šoli v Škofijah.

Na dvorišču Osnovne šole Oskarja Kovačiča v Škofijah so se otroci, učenci prvih, drugih in tretjih razredov, v praktičnih delavnicah seznanili s potencialnimi nevarnostmi na cesti in načini, kako postopati v primeru, če jih ogovori neznanec. O tem so se policisti z učenci pogovarjali ob odigranem prizoru z neznancem, ki otroka zvabi v avto. Po delavnici so tretješolci Liam, Bogdan in Eli povedali:

 

 

V delavnicah otroke učijo predvsem, kako naj se pravilno odzovejo in uporabijo tudi varnostni krik. Cveto Kokalj iz Policijske uprave Koper:

 

 

maxresdefault

 

Na šoli v Škofijah se v okviru preventivnih programov o teh temah pogovarjajo tudi pri pouku, pravi ravnateljica Vlasta Baraga:

 

Se zavedamo, da je to velika težava v tem času in morajo biti otroci pripravljeni tudi na to, da se srečajo s tako situacijo, tako da je kar velik poudarek na to, tudi med letom, v okviru našega programa Bodi previden pa Pomagajmo sebi in drugim.

 

Na pobudo učencev bodo v naslednjem šolskem letu v Škofijah vzpostavili tudi varne točke, ki jih doslej ni bilo.