Policija je predstavila podrobnosti o preiskavah sumov korupcije pri tehničnih pregledih. Ugotovitve nas morajo resno skrbeti, saj kažejo na to, da se po slovenskih cestah vozi veliko število tehnično spornih vozil. Lastniki teh vozil so se zavedali, da vozilo ni tehnično brezhibno, a so se namesto za popravilo raje odločili za podkupnino in lažni tehnični pregled, poroča Robert Škrjanec.

Policisti so s preiskavo začeli konec lanskega leta, s prikritimi metodami pa so v zadnjih treh mesecih ugotovili, da določeni pregledniki na tehničnih pregledih, prejemajo podkupnino v zameno, da potrdijo tehnično brezhibnost vozil. Tehnični preglede so tako opravili zgolj na podlagi dokumentov, ne da bi avtomobil videli, na stezo so zapeljali drugo vozilo ali pa ročno vpisovali lažne podatke. Zneski podkupnin so bili relativno nizki. Posrednik je dobil okrog 80 evrov, tehnični preglednik pa še okrog 20 evrov. Bolj kot denar pa skrbi v kakšnem stanju so bila vozila, ki so lažno opravila pregled. Božidar Južnik iz policijske uprave Ljubljana:

Na tovornih in osebnih vozili niso delovale zavore, okvarjeni so bili krmilni mehanizmi, ugotovljene so bile različne okvare na podvozju, lažno se je potrjevala brezhibnost priklopnega vozila za prevoz nevarnih snovi. Poleg teh okvar pa so bile pogosto tudi okvare zračnih blazin in pa previsoke emisije izpušnih plinov.

Kazenska ovadba se za zdaj nanaša na 20 spornih tehničnih pregledov, pojasnjenih in utemeljenih je bilo 67 kaznivih dejanj, osumljenih je 19 oseb, in sicer dva preglednika, dva posrednika in 14 lastnikov oziroma uporabnikov vozil, ki so na ta način opravila tehnični pregled. Pri tem, ko poudarja Južnik

Stranke so že same vedele, da vozilo v normalnih okoliščinah ne bi naredilo tehničnega pregleda, pa so kljub temu, namesto popravila, raje podkupili preglednika, da so lahko registrirali vozilo.

Kmalu bo sledila še ena kazenska ovadba, kjer pa bodo zajeli še okoli 100 spornih pregledov. Lastnikom avtomobilov in posrednikoma grozi zaporna kazen od enega do pet let. Do 8 let zapora pa grozi preglednikoma, ki so ju skupaj s posrednikom v ponedeljek pridržali. IN še, eden od preglednikov je povratnik in sicer Florjan Gašperin, nekdanji vodja poslovalnice AMZS v Lescah, ki je že bil obsojen na tri leta zapora zaradi prejemanja podkupnin pri tehničnih pregledih.

Robert Škrjanc