25. srečanje ljubiteljev motociklov Harley Davidson iz vse Evrope bo gostincem prineslo dodaten zaslužek, povzročilo pa bo tudi zastoje.

Najrazličnejši modeli motociklov Harley Davidson bodo od jutri naprej na ogled v Portorožu. 25. srečanje lastnikov Harleyjev z različnih koncev Evrope bo letos prvič potekalo pri nas. Vse do nedelje se bodo zvrstili številni dogodki, na katerih pričakujejo več tisoč obiskovalcev. Hoteli v piranski občini so razprodani, od dogodka pa si veliko obetajo tudi lokalni gostinci in trgovci, v prispevku poroča Tjaša Lotrič.

 

Še pred začetkom srečanja so v Portorož prispeli prvi motoristi z vseh koncev Evrope. Nicola iz Bergama v Italiji in Oliver iz Nemčije sta povedala, kaj zanju pomeni takšen motor in z njim povezan življenjski slog. Oba sta poudarila spoznavanje novih krajev in ljudi, pohvalila sta tudi slovensko obalo.

Srečanje bodo spremljali številni dogodki, demonstracijske vožnje, razstave predelanih motociklov in koncerti. Tudi v gostinskih lokalih so na prihod več tisoč obiskovalcev pripravljeni. Gostinec Mate Matjaž v prihodnjih dneh pričakuje veliko zaslužka, zato je nakupil precejšnje zaloge hrane in pijače. Tudi Marjeta Matoši, ki dela v trgovini s spominki, se nadeja dobrega obiska.

Srečanje motoristov bo oviralo vsakodnevni promet. Slavica Tucakov z občine Piran je razložila, da bodo v Portorožu zaprli del ceste. Vozni pas, ki je bliže morju, bodo preuredili v parkirišče za motocikle. Po nasprotnem pasu bo promet potekal enosmerno v smeri iz Portoroža proti Piranu. Za pot v nasprotno smer je predviden obvoz po Belokriški cesti. V Sečovljah so uredili brezplačna parkirišča, od koder bodo avtobusi brezplačno vozili do Portoroža.

Najhujše zastoje je pričakovati v soboto med 11. in 14. uro, ko se bo več kot 3000 motociklov udeležilo parade oziroma panoramske vožnje po obalnih cestah, so napovedali na Policijski upravi Koper. Takrat bo policija posebej usmerjala promet. Na cestah, ki vodijo iz Portoroža v notranjost Slovenije oziroma v Hrvaško Istro, lahko vse tri dni pričakujemo skupinske vožnje. Portoroško prireditev bodo ves čas nadzirale okrepljene policijske enote, tudi na konjih. Med drugim bodo pozorne na kršitve prepovedi točenja alkohola mladoletnim ali vinjenim osebam ter na obratovalni čas lokalov. Policisti opozarjajo še, da bodo dodatno pozorni na ustrezno psihofizično stanje udeležencev v prometu.

Prvi