Na prvomajsko nedeljo smo vas med 5. in 6. uro na Prvem prebujali nekoliko drugače - s simfonijo jutranjega ptičjega petja. Radio Slovenija je bil eno uro del projekta Dawn Chorus, ki ga že 21 let pripravlja Irska nacionalna radiotelevizija RTE, letos pa so se mu prek Evropske radiodifuzne zveze (EBU) med drugim pridružile tudi ruske, nizozemske, norveške, švicarske, češke, slovaške, avstrijske radijske postaje. Slišali smo petje fazanov, golobov, galebov, ščinkavcev, velike bobnarice. Za razlago slišanega je skrbel ornitolog Dare Fekonja iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), ki nam je postregel tudi z mnogimi zanimivim podatki iz življenja ptic.
Ptičjo budnico Prvega lahko poslušate na vrhu, na povezavi (http://www.rte.ie/radio/utils/radioplayer/rteradioweb.html#!rii=b9%5F10564796%5F7186%5F01%2D05%2D2016%5F) pa boste slišali celonočni prenos ptičjega petja, za katerega je poskrbela RTE.

Na prvomajsko nedeljo smo vas med 5. in 6. uro na Prvem prebujali nekoliko drugače – s simfonijo jutranjega ptičjega petja. Radio Slovenija je bil eno uro del projekta Dawn Chorus, ki ga že 21 let pripravlja Irska nacionalna radiotelevizija RTE, letos pa so se mu prek Evropske zveze radiotelevizij (EBU) med drugim pridružile tudi ruske, nizozemske, norveške, švicarske, češke, slovaške, avstrijske radijske postaje. Slišali smo na primer petje fazana, kavke, goloba, galeba, ščinkavca, stržka, velike sinice, modre taščice, velike bobnarice. Za razlago slišanega je skrbel ornitolog Dare Fekonja iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), ki nam je postregel tudi z mnogimi zanimivim podatki o življenju ptic.
Ptičjo budnico Prvega lahko poslušate na vrhu, na tej povezavi pa boste slišali celonočni prenos ptičjega petja, za katerega je poskrbela RTE.

Aleš Ogrin, Andreja Gradišar