V uradu predsednika republike Boruta Pahorja so danes izpeljali prvo javno predstavitev kandidata. Javnosti se je predstavila kandidatka za drugega namestnika predsednika računskega sodišča Mojca Planinšek. Državni zbor bo o njeni izvolitvi predvidoma odločal na seji prihodnji mesec. Poslej bodo takšne predstavitve kandidatov pripravili v vseh primerih, kadar jih predsednik republike sam imenuje ali pa jih predlaga v imenovanje državnemu zboru , v prispevku za oddajo Dogodki in odmevi poroča Jolanda Lebar.

Magistra Mojca Planinšek, ki je na Računskem sodišču že 20 let – vse od pripravništva naprej – meni, da je čas da sprejme nov izziv in novo odgovornost. Kot kandidatka, ki jo predsednik republike predlaga v imenovanje državnemu zboru, je danes prebila led in se javno predstavila.

 

 

Danes so bili na predstavitvi zgolj redki novinarji. Spremljati jo je bilo mogoče tudi po spletu. Generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač je pojasnila, da bo to poslej iz več razlogov redna praksa.

 

 

Pred Borutom Pahorjem so pomembne kadrovske odločitve. Prav danes se izteka rok za prijavo kandidatov za dve mesti na ustavnem sodišču. Prav veliko prijav ni pričakovati. V drugem delu lahko Pahor išče kandidate sam. Po novem načrtuje tudi njihove javne predstavitve. A so nekateri do njih zadržani. Nekdanji predsednik ustavnega sodišča Lovro Šturm pravi, da bi javna predstavitev imela smisla, če bi bil medijski prostor nazorsko uravnotežen. Po oceni Janeza Čebulja, ki je tudi že vodil ustavno sodišče, pa bi javna predstavitev pomenila, da bi se moral kandidat javno izrekati o vprašanjih, o katerih bo morda kot ustavni sodnik odločal, kar je po njegovem neobičajno. Nekdanji ustavni sodnik Ciril Ribičič meni, da bi se moral tak sodnik izločiti iz odločanja o zadevi, ki jo je javno komentiral.

Jolanda Lebar