Čeprav ji je zmaga na letošnji Emi za las ušla, je Sara Briški Cirman po svojem nastopu prejela ogromno spletnih čestitk in še več podpore oboževalcev. Izkušnje je 19-letna glasbenica sicer nabirala v klasičnih vodah; 13 let je igrala harfo in z njo nizala uspehe na tekmovanjih. Ker se je bala, da jo bo klasika v nekem smislu omejila, se je podala v pop vode, kjer ima (kakor pravi sama) človek več svobode. Glasbenico, bolj znano po umetniškem imenu Raiven, je na Nočni obisk povabila Darja Pograjc.

Čeprav ji je zmaga za las ušla, je Sara Briški Cirman po svojem nastopu na letošnji Emi prejela ogromno podpore in čestitk. Izkušnje je 19-letna glasbenica nabirala v klasičnih vodah – 13 let je igrala harfo in z njo nizala uspehe na mednarodnih tekmovanjih. Ker se je bala, da jo bo klasika v nekem smislu omejila, se je podala v pop vode, kjer ima več svobode. Nastal je projekt Raiven, ki ga poleg Sare poosebljata glasbenika Jernej Kržič in Tadej Košir.

Za uspešno žensko stojita dva uspešna moška

Odločitev za nastop na Emi je bila v prvi vrsti Sarina, Jernej in Tadej sta jo pač morala sprejeti. “To je v bistvu izgledalo tako, da smo imeli en sestanek in Sara kar naenkrat reče: ‘Jaz bi pa ful šla na Emo.’ Aja, aha, ok. Kako bomo pa zdaj to speljali?” v smehu pove producent Jernej Kržič. Če po uspešnem nastopu potegnemo črto – je na Emi boljše zmagati ali biti drugi?

Zmaga na taki prireditvi je dvorezen meč. Sicer je super, ena taka odskočna deska. Ampak se pa vseeno najde toliko enih ljudi, ki ti mogoče želi slabo. S tem moraš potem nekako shajati. Mi se pa še vedno sprašujemo, kako nam je boljše.

Grozna trema pred nastopi s harfo

Sara je trenutno vpisana v 1. letnik Akademije za glasbo, kjer študira solo petje. Pred tem je končala nižjo in srednjo glasbeno iz igranja harfe. Že pri svojih šestih letih je ugotovila, da je harfa instrument, ki si ga želi igrati.

Enkrat sem slišala harfo na koncertu in sem bila čisto navdušena. Iskreno povedano, bolj kot nad zvokom predvsem nad to vizualno podobo.

Glavni razlog, da se ni odločila za študij harfe, je trema. “Jaz sem imela take treme, da mi je bilo slabo. Ni minil en koncert, da se jaz ne bi tresla preden sem šla na oder. Ne glede na to, kako dobro sem bila pripravljena. Pri petju pa je tudi dosti treme ampak bolj ta pozitivna. Adrenalin in to, pove pevka Sara Briški Cirman.

Izstopajoč videz – prednost ali slabost?

Sarin izstopajoč videz je v svetu pop glasbe prednost, v svetu klasične glasbe pa je nekonvencionalnost včasih tudi slabost.

Enkrat sem slišala en tak komentar, da samo po laseh izstopam in po ničemer drugem. Ampak to se je videlo, da ta gospa ni imela kaj drugega za povedati. Sem na srečo imela vedno take profesorje, ki so stali za mano in so me pri tem podpirali in me nikoli niso hoteli omejevati.

Mlada glasbenica v isti sapi razloži, da roza lasje niso znak uporniške najstnice, niti niso marketinška poteza. So pa Sarin znak že od devetega razreda osnovne šole. Malce je povezan tudi z žanri, ki jih Sara rada posluša. Blizu so ji simfonični metal, rock opera in celo rap.

Tak čuden ritual imam, da vsakič preden grem na oder poslušam res tisti gangsterski rap. To se zdi vsem ful čudno, ampak tako je. Tudi, če klasiko pojem. Ne vem, to me je moj mlajši bratec tako nekako navadil.

Pogovoru lahko v celoti prisluhnete na zgornji povezavi. V Nočnem obisku smo govorili tudi o prvem Raiveninem videospotu Jadra, ki bil po izboru žirije Televizije Slovenija, Vala202 in MMC RTV Slovenija izbran za Preboj leta:

 

Darja Pograjc