Nova Zelandija; Luksemburg; Avstrija

Slovenci živimo takorekoč po vsem svetu. Kar precej jih je tudi na Novi Zelandiji in v Luksemburgu. Robert Plešnik se je na Novo Zelandijo  preselil leta 2003, se dejavno vključil v tamkajšnjo slovensko skupnost, bil med ustanovitelji slovenskega društva Triglav, nedavno pa je postal častni  slovenski konzul v Aucklandu. V oddaji pripoveduje o življenju in delu na Novi Zelandiji, še posebej pa se dotakne dogovora o programu delovnih počitnic med slovensko in novozelandsko vlado, slednji  omogoča  mladim, ki gredo na počitnice v ta del sveta priložnostno delo in krajše izobraževanje.

Tudi naši rojaki v Luksemburgu – tam jih živi več kot 600 – so pred nekaj meseci ustanovili slovensko društvo, ki so ga poimenovali SLOLUX. Društvo in njihovo dejavnost predstavlja predsednik Emil  Kos. Nekaj pozornosti namenja tudi življenju in delu v tej majhni evropski državi.

V avstrijskem Gradcu pa na tamkajšnji univerzi poučuje slovenščino Matej Klemen. Pred tem je kot  lektor slovenskega jezika delal v Nottinghamu. Kako poteka njegovo delo in katere drobne zanimivosti iz življenja v Angliji in Avstriji so se mu vtisnile v spomin pove v tokratni oddaji Slovencem po svetu.

 

 

Toni Laterner