Znanstvenik Miha Modic - München

Kako praznujejo Božič naši rojaki v daljnji Avstraliji, kjer je zdaj sicer poletje? O tem  voditelj slovenskega misijona v Melbournu pater Ciril Božič. Slednji je prav tako  škofov vikar za migrante in begunce v tamkajšnji nadškofiji, zato pove  tudi kako se pripravljajo na sprejem novih približno 13 tisoč prebežnikov  v Avstralijo.

Na 57-ih tujih univerzah po vsem svetu študira slovenščino več kot 2500 študentov. Poučujejo jih učiteljice in učitelji , ki so jih tja s tem namenom napotili iz Slovenije. Ta teden so se zbrali na sprejemu na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport in ob tej priložnosti so nekateri, ki poučujejo na univerzah v Belgiji, Argentini, Avstriji, Ukrajini in Rusiji,   predstavili  svoje delo za poslušalce oddaje Slovencem po svetu.

Gost oddaje je še Miha Modic, ki živi v Muenchnu, v tujino pa ga je odpeljala  akademsko-raziskovalna pot. Najprej  je želel združiti znanje prava in biotehnologijo, pa se potem v celoti posvetil znanosti. Pripoveduje o tem, pa tudi o povezovanju slovenskega znanja v tujini z matično domovino.

 

 

Toni Laterner