Doktor Andrej Bavdek - Švica; Sonja Vidovič - Kanada

Tokrat   zanimiva rojaka , ki  sta trenutno  v Lozani in Torontu , pripovedujeta o življenju v Švici in Kanadi.

Doktor Andrej Bavdek se je po doktoratu iz biokemije tri leta usposabljal na univerzi v Parizu, nato je bil 2 leti raziskovalec na univerzi v Fribourgu v Švici, zdaj pa je zaposlen kot znanstvenik v bio-farmacevtskem podjetju v švicarski Lozani. Temelj njegovega raziskovanja so trenutno nevrodegenerativne bolezni.

Sonja Vidovič  se je pred 16 leti preselila v Kanado. Kmalu po prihodu se je dejavno vključila v slovensko skupnost v Torontu, kjer je še vedno aktivna. Pripoveduje o tem kako se je znašla v novem okolju, kako doživlja multikulturni Toronto in seveda o dejavnosti tamkajšnje slovenske skupnosti.

Predstavljamo fotodokumentacijsko razstavo z naslovom Nekoč:Danes:Jutri, ki so jo ta teden odprli v prostorih slovenske izseljenske matice v Ljubljani in je nastala na podlagi projekta  o poklicnih migracijah Slovencev v prostor nekdanje Jugoslavije. Prikazuje dejavnost slovenskih društev na tem območju – kar 44 jih je.

Za rojake s slovenskimi koreninami , ki jih zanima  učinje  slovenščine v domovini staršev, babic in dedkov, pa je dobrodošel prispevek o zimski šoli slovenskega jezika. Tečajniki namreč lahko pridobijo tudi štipendijo, zadnji rok za oddajo prošenj pa je konec tega meseca. Šola se bo začela januarja.

Toni Laterner