Tokrat se odpravljamo malce višje. Glede na to, da je ravno v preteklem tednu minilo 40 let od vzpona na prvi slovenski osemtisočak, smo tokratno rubriko Možgani na dlani- nevron pred mikrofon poimenovali kar "Možgani na Makaluju". Nevroznanstveniki so seveda že kar nekaj desetletij nazaj ugotovili, da velika nadmorska višina vpliva na naše možgane, in to na več ravneh, vendar pa ostaja še mnogo odprtih vprašanj. Kaj se torej dogaja z našimi možgani, ko so izpostavljeni razmeram z manj kisika? Kakšno vlogo ima pri tem aklimatizacija in zakaj ni mogoče imeti univerzalnega pojasnila? V radijski bazni tabor smo povabili doktorja Simona Brezovarja, nevropsihologa z ljubljanske Nevrološke klinike, ki se je pred nekaj leti tudi sam podal na raziskovalni odpravi na Elbrus (5.642 m) in Muztagh Ato (7546m). Pripravlja : Mojca Delač.

V četrtkovi jutranji rubriki Možgani na dlani- nevron pred mikrofon, se tokrat odpravljamo malce višje. Glede na to, da je ravno v preteklem tednu minilo 40 let od vzpona na prvi slovenski osemtisočak, smo tokratno rubriko poimenovali kar »Možgani na Makaluju«. Vabljeni k poslušanju rubrike, spodaj pa seveda tudi tokrat še nekaj za vse tiste, ki vas tema še posebno zanima!

Nameščanje EEG kape (bazni tabor Muztagh Ata)

foto: Simon Brezovar

Nevroznanstveniki so seveda že kar nekaj desetletij nazaj ugotovili, da velika nadmorska višina vpliva na naše možgane,  in to na več ravneh, od strukturne do funkcijske.  Kaj se dogaja z našimi možganih, ko so izpostavljeni razmeram z manj kisika? Kakšno vlogo ima pri tem aklimatizacija in zakaj ni mogoče imeti univerzalnega pojasnila?  V radijski bazni tabor smo povabili doktorja Simona Brezovarja, nevropsihologa z ljubljanske Nevrološke klinike, ki se je pred nekaj leti tudi sam podal na raziskovalni odpravi na Elbrus (5.642 m) in Muztagh Ato (7546m).

Odločitve, za katere morajo biti možgani v dobri kondiciji

Ko je človek nad 8000 m je lahko vsaka odločitev življenjskega pomena in odloča med “biti ali ne biti” je povedal naš sogovornik.

Everest: Kaj se je dogajalo z možgani Becka Weathersa?

Film Everest je ponovno oživil enega izmed najbolj tragičnih dogodkov v zgodovini vzponov na streho sveta.  Dr. Simon Brezovar je pokomentiral tudi zgodbo o izkušnji enega izmed članov odprave, Becka Weathersa, za katerega so že mislili, da je izgubil življenje…

Simon Brezovar na sedlu pod Elbrusom.

foto: Osebni arhiv

 

 

 

Mojca Delač