Gluten je za ljudi s celiakijo strup

foto: Brenda Wiley

Zveza potrošnikov Slovenije je s Slovenskim društvom za celiakijo v 20-ih gostinskih obratih preverila, v kolikšni meri lahko ljudje s celiakijo zaupajo ponudbi »brez glutena«. Rezultati so slabi. V 8-ih gostinskih obratih je bil namreč v postreženem brezglutenskem obroku prisoten gluten. Kaj je gluten in kaj je celiakija? Odgovarja asist. dr. Jernej Dolinšek, dr. med., Klinika za pediatrijo UKC Maribor.

Gostinci bi se morali zavedati, da jim ljudje s celiakijo zaupajo svoje zdravje, ko pridejo k njim na brezglutenski obrok. Gluten je namreč za njih strup. Kakšen je obrok brez glutena? Odgovarja Nataša Forstner Holešek, Slovensko društvo za celiakijo.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) in Slovensko društvo za celiakijo (SDC) sta 20 gostinskih obratov preverila letos poleti. Obiskali so 8 obratov v Ljubljani, 6 v Mariboru, 3 v Novem mestu in 3 v Kopru. Gostinci niso vedeli, da so preverjani, bili pa so opozorjeni, da stranka želi brezglutenski obrok. Kako sta ZPS in SDC preverjala gostince? Odgovarja dr. Tanja Pajk Žontar, Zveza potrošnikov Slovenije.

ZPS in SDC sta hrano vzela iz gostinskih obratov in jo shranila v sterilne lončke oz. vrečke po navodilih laboratorija, ki je analiziral hrano. 2 gostinska obrata od 20-ih so izločili iz rezultatov, saj so jih gostinci opozorili, da njihova hrana verjetno vsebuje gluten in tega je bilo v hrani res veliko, je pokazala analiza v laboratoriju. V 12-ih gostinskih obratih ni bilo glutena v brezglutenskem obroku, v 6-ih pa je bil prisoten. Kateri vzorci so bili pozitivni? Odgovarja dr. Tanja Pajk Žontar, ZPS.

Gostinski obrati, v katerih sta ZPS in SDC odkrila gluten v brezglutenskih obrokih:

  • Pizzerija in špageterija PIZZA 33, Koper,
  • Picestavracija Boccaccio, Ljubljana,
  • Restavracija Interspar v Europarku, Maribor,
  • Pizzerija in špageterija Al Capone v Europarku, Maribor,
  • Mehiška restavracija Imperio Mexicano, Ljubljana in
  • Restavracija Plečnikov hram, Ljubljana.