Višje je, boljše je, pravijo izkušeni padalci, ki se ukvarjajo s tako imenovanimi B.A.S.E. skoki. Gre za skakanje iz nepremikajočih se objektov, kot so na primer visoke stavbe, antene, mostovi ali pečine, in kjer se za doskok uporablja padalo. To je eden izmed najbolj nevarnih športov, pri katerem je dobro obvladovanje telesa v prostem padu nujno. Na nočnem obisku sta se nam bosta pridružila dva izmed slovenskih B.A.S.E. skakalcev, Uroš Praš in Luka Kodra. Razkrila sta, kako je ta šport razvit v Sloveniji in kje so najlepši kraji za tovrstno skakanje. Najprej pa staj pojasnila, kaj B.A.S.E. skoki so.

 

 

B.A.S.E. skakalci za ukvarjanje s svojim športom potrebujejo tudi ustrezno infrastrukturo. Pečin naša država premore veliko, drugače pa je z dovolj visokimi zgradbami. Ena izmed dovolj visokih je na primer dimnik termoelektrarne v Trbovljah.

 

 

Uroš Praš in Luka Kodra izvajata base skoke, pri katerih uporabljata tudi posebno obleko imenovano wingsuit.

 

 

 

 

Tovrstna obleka dolžino in trajanje klasičnega B.A.S.E. skoka podaljša za nekajkrat. Let z wingsuitom je tudi najboljši približek temu, da človek leti.

 

 

Pred odskokom je seveda potrebno poskrbeti za izvedbo varnostnih postopkov, da pri letu slučajno ne bi šlo kaj narobe. Spregovorili pa smo tudi o tem, kaj se B.A.S.E. skakalcem plete po glavi v zadnjih sekundah pred skokom.

 

 

Po vseh opravljenih postopkih je nato čas za odriv in skok v globino. Občutek, ko wingsuit zajame zrak, je po besedah naših dveh sogovornikov prav poseben.

 

 

Pri B.A.S.E. skokih je zelo pomembno tudi to, kako skakalci zložijo padalo, da se to kar najhitreje odpre.

 

 

Kljub temu, da morajo skakalci za B.A.S.E. skok zbrati zelo veliko poguma, Uroš Praš in Luka Kodra pravita, da določena mera strahu mora vedno ostati prisotna.

 

 

Z nevarnostjo se je vseeno potrebno soočiti.

 

 

Kot vsak šport se tudi B.A.S.E. skakanje razvija naprej in nastajajo nove smernice.

 

 

Na priloženem posnetku pa si lahko ogledate še skok, ki sta ga Uroš Praš in Luka Kodra opravila z Male Mojstrovke.

 

Aleš Ogrin