Kljub temu, da živimo v času, v katerem imamo vse informacije na dlani – oz. bolje rečeno na konicah svojih prstov – ne vemo na koga se obrniti. Zveni znano? Danes vam bomo v Dobrih delih razkrili, kje lahko poiščete brezplačno pomoč, v kolikor potrebujete svetovanje na področju arhitekture in opremljanja bivanjskega prostora. S skupino arhitektov, ki jih na Facebooku najdete pod profilom Arhitekturni nasvet, se je pogovarjala Darja Pograjc.

Vojna med generacijami

Tipična slovenska sanjska hiša je velika 280 kvadratnih metrov in je za 50 let. Ampak potem je en majhen problem, ker pač noben otrok noče več biti doma. In potem starši ostanejo sami in jim ni najbolj povšeči to,” razlaga idejni vodja Arhitekturnega nasveta Matic Brdnik. Mladi si želijo svojih stanovanj, teh pa ni oz. so predraga. Arhitektura postaja nekakšna vojna med mlajšimi in starejšimi generacijami.

Ko končno najamemo ali kupimo svoj bivanjski prostor, v njegovo urejanje vključimo premalo premisleka. Skupina absolventov arhitekture zato prek spleta posameznikom ponuja brezplačno pomoč pri začetnih arhitekturnih idejah. Da potrebujemo ogromno denarja za urejen in lep bivanjski prostor, je stereotip, zatrjuje absolvent arhitekture Aljoša Merljak.

“Naše bivanjsko okolje je ena velika investicija v našem življenju. Če ni celo največja, je sigurno zelo pomembna. Se pravi, moramo vložiti dovolj premisleka v to.”

Arhitekturni nasveti v ljubljanskem Ziferblatu.

foto: Darja Pograjc

Informacij je preveč

Arhitekturne nasvete Slovenci potrebujemo, ker “pri vseh informacijah, ki jih imamo na voljo, ne vemo točno, kam se obrniti. To je problem. Ne vemo ali se obrniti na sorodnika, ali na trgovino ali na gradbenika.” Najbolje bi se bilo obrniti na nekoga, ki vse omenjene poveže v celoto – na arhitekta. Svetovalno skupino trenutno sestavlja 14 članov. Želja krajinske arhitektke Ane Ogrič je, da s pomočjo sodelovanja z arhitekti, poda čim bolj celovit nasvet.

“Jaz sem bila kar pozitivno presenečena tako nad predavanjem, ki sem ga pripravila, kot tudi nad brezplačnimi svetovanji. Se mi zdi, da so ravno tako aktualna vprašanja v zvezi z urejanjem okolice hiš ali pa dostopa do objekta, vhoda v objekt. Podobno kot do same organizacije interjerja.”

Pomagali so že pri 118 prostorskih zagatah. V mesecu juniju prirejajo 15 svetovanj na 14. različnih mestih po Sloveniji. Ali je na seznamu mest tudi vaše, lahko preverite na njihovem Facebook profilu ali na spletni strani.

Brezplačna svetovanja v mesecu juniju.

foto: uradna spletna stran

Darja Pograjc