Pogovor s tajnico leta Klavdijo Dovečer

Tajnica leta Klavdija Dovečer
foto: Robert Bogataj

Zmagovalka nedavnega strokovnega izbora poslovna asistentka/tajnica leta, ki ga že 19. leto zapored podeljujeta podjetje Planet GV in Zveza klubov tajnic in poslovnih sekretarjev Slovenije, je postala Klavdija Dovečer iz javnega zavoda Desetka v Celju.

Klavdija pravi, da jo je življenje samo pripeljalo do točke, ko je vedela, da je poklic tajnice zanjo. Združuje namreč ogromno ostalih poklicev, nabor znanj, kompetenc in lastnosti, ki naj bi jih tajnica imela, pa je zelo velik.

Včasih so rekli, da je pomembno, da ima direktor fikus in tajnico. Danes pa tajnica/poslovna asistentka/poslovna sekretarka opravlja ogromno različnih del, poznati mora različna področja. Sama večkrat rečem, da je poklic tajnice kot vrečka presenečenja – nikoli ne veš, kaj te naslednji dan čaka.

Prav zato mora biti tajnica vedno pripravljena na nove izzive in podvige, potrebuje pa še pogum in iznajdljivost Vse te lastnosti so Klavdiji še kako prav prišle tudi na izboru za poslovno asistentko/tajnico leta, prijavo nanj pa je vzpodbudila njena direktorica.

Prijavila sem se brez vsakršnih pričakovanj, želela sem pridobiti novo izkušnjo in narediti nekakšno inventuro vsega dosedanjega dela. Krasen občutek je biti nagrajen za nekaj, kar rad opravljaš, za delo, ki ga  jemljem kot privilegij in z veseljem hodim vsak dan v službo. In da ti za to nekdo da še posebno priznanje, je vsekakor zelo lep občutek.

Priznanja so se veselile tudi Klavdijine sodelavke, ki so ji ves čas stale ob strani in jo spodbujale. Letošnji izbor je bil sicer nekaj posebnega tudi zato, ker se je med finaliste prvič uvrstil moški predstavnik, Aleš Lešnik, višji svetovalec v skupni občinski upravi občin v Spodnjem Posavju. Po Klavdijinem mnenju je to eden od indikatorjev, da poklic poslovnega asistenta ni več zgolj domena žensk.

To je tudi pokazatelj, da ima poklic eno veliko širino. Gre za krasen primer, da se stereotipi umikajo potrebam današnjega časa, potrebam gospodarstva in potrebam tega poklica. Niti približno to ni več samo ženska domena.