Aktualna tema

V Piranu leta 2014 zabeleženih največ turističnih prenočitev

Kakšen turistični vodnik po Sloveniji ste?

16056840361_94409c95e3_k
Piran
foto: Bernd Thaller

Turistični vodnik ali turistični vodič? Slovar slovenskega knjižnega jezika sicer dopušča obe možnosti, a ko govorimo o osebi se pogosteje uporablja beseda vodnik, saj je vodič primernejši izraz za opis knjige ali brošure.

K sodelovanju v nedeljski temi smo povabili poslušalce, ki so izpostavili zanimivosti oziroma posebnosti svojega kraja in se tako predstavili v vlogi turističnih vodnikov.

In kako postati turistični vodnik? Korakov je več pravi Mateja Kregar Gliha, dolgoletna turistična vodnica, ki je opisala tudi potek izpita za turstičnega vodnika.

Kot dolgoletna turistična vodnica je Mateja Kregar Gliha lahko iz prve roke povedala, kaj v Sloveniji najbolj navduši tujce.

S pomočjo svetovnega spleta lahko skrite kotičke tuji turisti odkrivajo in najdejo tudi sami, a prav gotovo je bolje, če jim te posebnosti predstavi domačin, ki prav gotovo pozna še kakšno zgodbo, ki je na svetovnem spletu ali v turističnem vodiču ni. Zato vprašanje: koliko Slovenijo poznamo Slovenci?

Slovenci odkrivamo sebe, a morda nas letos odkrije še kdo – velika priložnost za to bo že čez dober mesec, 1. maja, ko svoja vrata odpira največja svetovna razstava EXPO 2015 in sicer v Milanu, kjer se bo med 147 državami, s svojim izložbenim oknom in sloganom “Čutim Slovenijo. Zelena. Aktivna. Zdrava.” predstavila tudi Slovenija. Jerneja Lampret, generalna komisarka Sekcije Republike Slovenije za EXPO Milano 2015.

Slovenski paviljon oziroma izložbeno okno ima piramidalno obliko, postavljeno na geometrijsko razgibani površini, kar odraža reliefno razgibanost slovenskega ozemlja. Paviljon je narejen iz naravnih materialov – lesa in stekla. Za ogled paviljona bo obiskovalec potreboval približno 15 minut.

Organizatorji pričakujejo, da bo svetovno razstavo do 31. oktobra obiskalo 20 milijonov obiskovalcev, cena enodnevne vstopnice za odraslo osebo je 32 evrov. Vse države, ki se udeležujejo svetovne razstave EXPO bodo v času njenjega trajanja v sklopu svojega paviljona ali razstavišča organizirale t.i. nacionalni dan. V Milanu bo slovenski nacionalni dan 19. junija, ko bo priložnost za obisk slovenskega državnega vrha, organizacijo poslovnih delegacij ter pester kulturno umetniški program.

Dodajamo še nekaj številk: na Statističnem uradu Republike Slovenije se namreč ukvarjajo tudi s spremljanjem statistike na področju turizma. Vodijo raziskovanje o prihodih in prenočitvah turistov (gre za mesečno nastanitveno statistiko). Poleg tega izvajajo tudi četrtletno anketo o turističnih potovanjih domačega prebivalstva. Nataša Jokič, svetovalka na področju statistike turizma.

In kdo so tuji turisti, ki najraje prenočujejo v slovenskih kampih? Nizozemci.

Po podatkih ankete o turističnih potovanjih domačega prebivalstva smo se prebivalci Slovenije, stari 15 let ali več, v letu 2014 odpravil na 4,5 milijona turističnih potovanj, to je potovanj z vsaj eno prenočitvijo. 4 milijone turističnih potovanj je bilo zasebne, pol milijona pa poslovne narave. 44 odstotkov zasebnih potovanj je potekalo po Sloveniji, 56 odstotkov pa v tujini.

Za zasebno potovanje, na katero smo se prebivalci Slovenije odpravili v obdobju julij-september 2014, smo v povprečju v tujini porabili 41 evrov na dan, v Sloveniji pa nekoliko manj – 38 evrov na dan.