Aktualna tema

Pometanje, ki srčni utrip požene do maksimuma

Škotinje so imele pridne može, ki so z veseljem pometali po hiši. Ker ženam ni bilo všeč, da so njihovi možje tako pogosto doma, so jim v roke potisnile metle in jih poslale igrati curling. Neporočene ženske pa so športne Škote opazovale med igro in na podlagi njihovih spretnosti izbirale potencialne partnerje. Tako nam je (malo za šalo in malo zares) ob obisku curling treninga v Ledeni dvorani Zalog razložil generalni sekretar Curling zveze Slovenije Gregor Rigler.

Curling je star škotski šport, ki izvira iz 16. stoletja. V Sloveniji pa so se prvi curling navdušenci v večjem številu zbrali leta 2010 in pogumno zakorakali na neodkrito športno področje.

“Kasneje smo našli nek video na YouTubu fantov, ki so si na Koseškem bajerju sami naredili neke kamne in tam igrali curling. Ampak dejansko je tukaj veliko birokratskega dela tako, da mi smo bili prvi, ki smo v to zaorali.” (Gregor Rigler)

Kamne za curling izdelujejo iz redkega granita na otoku Ailsa Craig

Za igranje igre na ledu je potrebna ustrezna obutev: čevelj z drsečo podlago, da igralec čim bolj drsi, ko podaja kamen po ledeni stezi, in drugi čevelj z izredno mehko gumo, da je ob pometanju oprijem boljši. V rokah igralci držijo lahko metlo iz karbona, s katero talijo led pred drsečim kamnom in ga tako usmerjajo. 20-kilogramski curling kamni pa imajo prav posebno zgodbo.

“Ti kamni izvirajo iz otoka Ailsa Craig, ki leži v morju med Škotsko in Irsko. Dejansko je to edini granit, ki je tako gost, gostejši od vode, da se ga lahko uporablja. Lastnik otoka je privatnik. Enkrat na deset let dopusti Svetovni curling zvezi, da gre skopat ta kamen. Da samo en pogoj. Želi, da se minira takrat, ko ni nobenega ptiča na otoku.” (Gregor Rigler)

otok Ailsa Craig

otok Ailsa Craig

foto: Wikimedia Commons

Pometanje je izjemen napor in preizkus moči

Maruša Gorišek, ki curling igra 4 leta, pravi: “To, da so moški boljši v pometanju kot ženske, pove veliko!” Pometanje pri curlingu je verjetno eno redkih pometanj pri katerem so boljši moški. Gre namreč za izreden napor, ključno vlogo pa igra moč. Moč, ki jo vložimo v eno pometanje pri curlingu, lahko primerjamo z močjo, vloženo v sprint na 60 metrov. Igra traja 3 ure, v tem času pa igralci svoj srčni utrip s pometanjem kar 40-krat poženejo do maksimuma.

Igralci curlinga v zaloški dvorani se strinjajo, da nimajo pravih pogojev za vidnejše rezultate na večjih tekmovanjih. Na pravi curling led namreč drsalka ne sme stopiti. Kot če bi nogomet igrali v gozdu ali tenis na nepokošenem travniku, razlaga Gregor Rigler in dodaja: “Ko bo enkrat dvorana stala, te dve curling stezi, jaz mislim, da smo mi v desetih letih … še prej, na olimpijskih igrah!”