Odpornost proti antibiotikom je vedno večji zdravstveni problem. Od odkritja penicilina je minilo že več kot 85 let. Inovacije in razvoj na področju antibiotikov so se v zadnjih treh desetletjih tako rekoč ustavili, vendar je skupina ameriških znanstvenikov v prgišču prsti nedavno odkrila do zdaj neznan mikroorganizem, ki izloča obetajočo učinkovino.

Mikrobiolog dr. Kim Lewis je vodja laboratorija na Centru za odkrivanje protimikrobnih učinkovin na Univerzi Northeastern v Bostonu. Njegova skupina proučuje tako imenovane perzisterje, bakterije ki so za antibiotike neobčutljive. Sodeluje tudi pri raziskavah novih zdravil. Poklicali smo ga po Skypu in ga najprej vprašali, kakšna antibiotična spojina je pravzaprav teiksobaktin, ki so ga odkrili v njegovem laboratoriju in o katerem so v začetku leta objavili tudi članek v reviji Nature.

Novi antibiotik teiksobaktin se je za zdaj pri živalih izkazal za učinkovitega. V ZDA so na spletni strani Drugs from dirt – Zdravila iz tal – oblikovali javno pobudo za zbiranje vzorcev prsti z vsega sveta.

US antibiotic discovery labelled "game-changer" for medicine http://t.co/kmv4KcFJPX pic.twitter.com/93sR6dsIk3

— BBC News (World) (@BBCWorld) January 7, 2015

Tla namreč skrivajo v sebi bogato biotsko pestrost, ki jo le slabo poznamo, a lahko v njih upravičeno iščemo rezervoar genov, iz katerih bi lahko razvili nova zdravila. Radodarni in potencialno koristni organizmi pod zemljo bi lahko rešili tudi nekatere druge probleme človeštva.

New in @Nature: #Northeastern Kim Lewis’ work leads to discovery of new antibiotic with no resistance from pathogens. http://t.co/b1RMiiM1Km — President Aoun (@PresidentAoun) January 7, 2015

Sogovorniki v tokratni Intelekti (v nizu oddaj v mednarodnem letu tal) so prof. Kim Lewis, prof. dr. Stanislav Gobec, doc. dr. Irena Maček in dr. Borut Vrščaj.

Barbara Belehar Drnovšek