Veste, kaj jeste?

Sol

Tema tokratne rubrike “Veste, kaj jeste?” je sol, ki je, kot je znano, Slovenci užijemo preveč. Četudi pogosto govorimo o tem, da je sol tista, ki je škodljiva pa gre dejansko za natrij. V živilih je ta naravno razširjen, a je njegov dnevni vnos pri nas v veliki meri sorazmeren z vnosom kuhinjske soli. Kljub […]

Veste, kaj jeste?

Varna embalaža v stiku z živili

V tokratni rubriki “Veste, kaj jeste?” smo se spraševali, kako varna je uporaba materialov v stiku z živili. Vse od začetka pridelave, pa do končne uporabe prihajajo živila v stik z najrazličnejšimi materiali – s kmetijski stroji, noži ali transportnimi trakovi, z embalažo pa tudi z materiali, ki jih sami uporabljamo pri pripravi hrane – […]

Veste, kaj jeste?

Mleko iz mlekomatov

Raziskovalci Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani so v sodelovanju z Veterinarsko fakulteto februarja letos v reviji British Food Journal objavili izsledke raziskave o kakovosti mleka v slovenskih mlekomatih. Namen študije je bil oceniti higiensko-tehnično ustreznost nekaterih mlekomatov, ki so v lasti različnih proizvajalcev mleka v Ljubljanski regiji. V treh različnih sezonah so na 17 mlekomatih […]

Veste, kaj jeste?

Pogrevanje hrane

Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste iz hladilnika vzeli živilo in se ob tem spraševali, ali ga je treba pogreti? In če že, kako dolgo in pri kakšni temperaturi? Verjamem, da ste kdaj kar tako, mimogrede, zaužili živilo, ki je bilo dalj časa na sobni temperaturi, četudi bi bilo zaradi razvoja mikroorganizmov bolje, […]

Veste, kaj jeste?

Omega 3 kot prehranski dodatek

Med maščobe, ki bi morale biti pomemben del prehrane, sodijo tudi tiste v ribjem olju. Ta namreč vsebuje življenjsko pomembne in esencialne maščobne kisline omega 3. Vse več ljudi se zaveda njihove pomembnosti in v skrbi za zdravje se marsikdo odloči tudi za uživanje prehranskih dopolnil omega 3. Ali prehranska dopolnila res vsebujejo, kar je […]

Veste, kaj jeste?

Konopljina semena v prehrani

Konopljina vlakna so zaradi svojih lastnosti cenjena v gradbeništvu, tekstilni, papirni, avtomobilski in kozmetični industriji. V zadnjem času pa je na tržišču mogoče zaslediti tudi široko paleto živil, ki vsebujejo konopljo. Med najbolj poznanimi izdelki so, zaradi ugodne hranilne sestave, zagotovo konopljina semena, saj so dober vir maščob in beljakovin, hkrati pa jih je enostavno […]

Stran 4 od 16« Prva...23456...10...Zadnja »