Veste, kaj jeste?

Ob plesni živilo zavrzite

Se tudi vi sprašujete, kaj storiti, če živilo napade plesen? Ga zgolj obrezati in uživati naprej, ali ga je vendar treba zavreči? Pavel Pollak z NIJZ pojasnjuje, da plesnim najbolj ustreza visoka vlaga in temperature med 25 in 32 stopinj Celzija. Ob tem se tvorijo različni toksini, ki so zdravju lahko tudi škodljivi. Pojavijo se […]

Veste, kaj jeste?

Oreščki

Tokratna rubrika “Veste, kaj jeste?” je posvečena oreščkom. Vpogled v njihovo sestavo nam pove, da jih lahko umestimo tudi med maščobe, saj nekateri vsebujejo tudi od 70 do 80 odstotkov maščob. Pest oreščkov na dan oziroma 30 g je pravšnja količina, s katero lahko potešimo prvo lakoto in zato ne posežemo po hitri, sladki in […]

Veste, kaj jeste?

Predpakirane solate

V tokratni rubriki “Veste, kaj jeste?” si pobliže oglejmo predpakirane, natrebljene solate, ki so običajno primerne za takojšnje uživanje. Na Mednarodnem inštitutu za potrošniške raziskave so v primerjalno ocenjevanje vključili devet predpakiranih svežih solatnih mešanic različnih proizvajalcev in trgovskih blagovnih znamk. Preverili so njihovo sestavo, ocenili vsebino in preverili skladnost označb z zakonodajo. O rezultatih […]

Veste, kaj jeste?

Miti in resnice o maščobah

V tokratni rubriki “Veste, kaj jeste?” se posvečamo mitom in resnicam o maščobah. Te so že dolgo na slabem glasu zaradi svoje visoke energijske vrednosti in ker naj bi povzročale srčno žilne bolezni. Včasih je veljajo prepričanje, da je pomembna predvsem količina maščob, ki jih dnevno zaužijemo. Danes vemo, da za normalno delovanje organizma ni […]

Veste, kaj jeste?

Kako mineralne so mineralne vode?

Na naših policah je vse več naravnih mineralnih vod, poleg dobro znanih domačih se ponudba bogati s številnimi tujimi. Ker imamo v vsakem gospodinjstvu na voljo vodo iz pipe, se v tokratni rubriki “Veste, kaj jeste?” sprašujemo, ali je smiselno kupovati dražjo naravno mineralno vodo in koliko mineralov vsebuje v primerjavi s tisto iz vodovoda. […]

Veste, kaj jeste?

Zdravega sladila ni, priporočljiva je zmernost

Ali je rjavi trsni sladkor res manj škodljiv od belega? Ali so naravna sladila bolj zdrava alternativa običajnemu sladkorju in ali umetna sladila res bolj škodljiva od naravnih? Ali sploh obstaja zdravo sladilo? Na ta vprašanja odgovarjamo v tokratni rubriki “Veste, kaj jeste?”. Sladila so sicer vse snovi, ki jih zaznavamo kot sladke. Sladkorje na […]

Stran 3 od 1612345...10...Zadnja »