Veste, kaj jeste?

Beli siri v slanici

Sveža zelenjava z domačega vrta je poleti kot nalašč za pripravo različnih solat, ki jih lahko popestrimo tudi z belimi mladimi siri. Prav ti so predmet današnje rubrike “Veste, kaj jeste?”. Beli sir je sicer mladi sir, ki je najpogosteje narejen iz kravjega mleka. Med bele sire sodi tudi feta, ki pa je zaščiten z […]

Veste, kaj jeste?

Aronija

V središču tokratne rubrike “Veste, kaj jeste?” je grmičevje, ki sliši na ime aronija. Aronija običajno dozoreva v drugi polovici avgusta in v začetku septembra, letos pa jo je in bo mogoče obirati že prej. Grozdi so podobni borovnicam, le da so po okusu bolj kisli, lahko tudi trpki, znanost pa sadežem pripisuje lastnosti, ki […]

Veste, kaj jeste?

Instant kava in kava iz avtomata

Slovenci smo med porabniki kave v svetovnem vrhu. Podatki, ki jih je Mednarodna organizacija za kavo objavila letos, kažejo, da smo po porabi kave na prebivalca na 14. mestu. Medtem ko zmagovalci Finci spijejo v povprečju 12 kilogramov kave na leto, Slovenec na leto popije 5,8 kilogramov. O kavi kroži veliko mitov in resnic. Zato […]

Veste, kaj jeste?

Ponovna uporaba ostankov hrane

Zavržki hrane niso problem zgolj zaradi ekonomskih vzrokov, temveč tudi zaradi našega odnosa in odgovornega ravnanja z viri, ki nam jih ponuja planet. V Sloveniji je povprečno gospodinjstvo odgovorno za približno 24 kilogramov zavržkov hrane na prebivalca. Raziskava Evropske komisije je pokazala, da na tak način na leto vržemo stran 250 evrov, kar ni malo. […]

Veste, kaj jeste?

Skuhaj, olupi ali pusti!

Poletje je čas dopustov. Mnogi se odpravijo tudi v tuje dežele, bližnje in daljne, kjer pa je odnos do higiene ter do varnosti hrane in vode lahko drugačen kot doma. Še več pozornosti je zato treba posvetiti živilom, ki niso toplotno obdelana, splošno pravilo glede izbire hrane na potovanju pa je: SKUHAJ, OLUPI ali PUSTI! […]

Veste, kaj jeste?

Jagodičevje

Jagodičevje je drobno sadje, s katerim nas narava razvaja od začetka junija in do konca septembra. Sem sodijo vrtne in gozdne jagode, maline in ribez, tudi borovnice in temno obarvane robidnice ter aronija. To so klasične vrste jagodičevja, so pa v zadnjem času tržno zanimive tudi nekoliko bolj eksotične, kot denimo tajska jagoda, križanec med […]

Stran 2 od 1612345...10...Zadnja »