Veste, kaj jeste?

Veste, kaj jeste?: Predpakirana živila

Na tržišču Evropske Unije je pisana množica živil, proizvajalci pa svojo konkurenčno prednost pogosto izpostavljajo tako, da na živilih navajajo ugodnejše vplive na zdravje. V okviru evropskega raziskovalnega projekta CLYMBOL so tako preverjali, kakšna je prehranska kakovost predpakiranih živil v različnih evropskih državah, še posebej pa je raziskovalce zanimalo, ali imajo živila, ki so na […]

Veste, kaj jeste?

Veste, kaj jeste?: Sadne kašice za otroke

Tokratna rubrika “Veste, kaj jeste?” je namenjena staršem in njihovim najmlajšim. Na mednarodnem inštitutu za potrošniške raziskave so namreč pred kratkim v ocenjevanje vključili deset vzorcev najbolj priljubljenih jabolčnih sadnih kašic priznanih blagovnih znamk otroške hrane. Ocenjevali so, ali so informacije o izdelku primerne in pravilne ter kakšen je prehranski profil sadnih kašic in koliko […]

Veste, kaj jeste?

Veste, kaj jeste?: Žvečilni gumiji

V tokratni rubriki Veste kaj jeste smo bolj žvečili kot jedli, pod drobnogled smo namreč vzeli žvečilne gumije. Četudi jih ne pojemo, zaužijemo snovi, ki jih žvečilni gumiji vsebujejo in ki se ob žvečenju topijo. Žvečilnih gumijev je več vrst, v grobem pa jih delimo na tiste z dodanim sladkorjem in tiste brez njega. O […]

Veste, kaj jeste?

Energijske pijače

Številne raziskave ugotavljajo, da  uživanje energijskih pijač predstavlja resno tveganje za zdravje otrok in mladostnikov. Zaskrbljujoče je že dejstvo, da naj bi jih Slovenci popili kar 5 milijonov litrov letno, pri čemer z eno običajno pločevinko (250 ml) vnesemo v telo od 25 do več kot 35 gramov sladkorja. Tu je še kofein, taurin ter […]

Veste, kaj jeste?

Sladoled

Smo sredi poletja, zato bomo tokrat govorili o sladoledu. Iz česa je sestavljen, kaj je njegova alternativa, ter kako naredimo domač sladoled? Na ta in druga podobna vprašanja bo odgovorila raziskovalka Živa Korošec iz Inštituta za nutricionistiko.

Veste, kaj jeste?

Sadje in zelenjava

Tokrat bomo govorili o sadju in zelenjavi. Pred mikrofon smo povabili mojstrico kuhanja Emilijo Pavlič, ki nas je najprej opozorila na uvoženo sadje in zelenjavo, potem smo se pogovarjali o tem, kako lahko sadje in zelenjavo približamo najmlajšim, pogovor pa smo končali o zamrznjenem sadju in zelenjavi.

Stran 10 od 16« Prva...89101112...Zadnja »