Veste, kaj jeste?

Goljufije na področju hrane

Ekstra deviško oljčno olje je lahko redčeno s cenejšimi, manj kakovostnimi olji. Pri ribah in ribjih izdelkih se pojavlja nelegalno trgovanje, tudi navedba napačnega porekla. Medu dodajajo sladkor, kavi cikorijo, origanu oljčno listje, vinu sintetični glicerol. To je le nekaj primerov goljufij na področju hrane, katerih žrtve smo lahko potrošniki. Pri nakupu hrane moramo zaupati […]

Veste, kaj jeste?

Izberite kosmiče s čim manj sladkorja

O žitnih kosmičih smo v rubriki Veste kaj jeste pred časom že govorili, a jih tokrat kot priljubljeno živilo za zajtrk zopet postavljamo v središče. Objavljamo namreč rezultate primerjalnega ocenjevanja Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave, v katerega so vključili devet vzorcev mešanic žitnih kosmičev s suhim sadjem različnih proizvajalcev in trgovskih blagovnih znamk. Pregledali so […]

Veste, kaj jeste?

“Brez sladkorja, prosim!”

Tako kot večina drugih razvitih držav se, kot je znano, s težavo otroške debelosti in debelosti v odrasli dobi srečujemo tudi v Sloveniji. Na oblikovanje prehranjevalnih navad pri otrocih, kot smo pred dnevi na Prvem že poročali, znatno pripomore tudi oglaševanje nezdrave hrane, raziskava pa medtem ugotavlja, da so v zadnjem letu v časovnih terminih, […]

Veste, kaj jeste?

Hrana za nosečnice

Zdrava prehrana v času nosečnosti je eden izmed ključnih dejavnikov za rast, razvoj in zdravje otroka. Pomanjkanje posameznih hranil in zaščitnih snovi se lahko kaže na novorojenčku kot nizka porodna teža, lahko tudi z okvarami ploda in prezgodnjim porodom. Nezdrava in nezadostna prehrana namreč bolj škodi otroku kot materi. Nosečnost ne zahteva posebne diete, izogibati […]

Veste, kaj jeste?

Preveč zapečen toast ali krompirček raje zavrzite

Če radi uživate dobro zapečen, pražen ali ocvrt krompir ali toplotno obdelane izdelke iz žit, kot so toast, keksi, krekerji in kruh, ali pa morda industrijsko predobdelano hrano: krispije, koruzne kosmiče, potem brez dvoma uživate tudi akrilamid. Kaj je akrilamid? Ljudje ga sicer uživamo že tisočletja, vse odkar so naši predniki začeli toplotno obdelovati živila, […]

Veste, kaj jeste?

Industrijsko pridelanim paštetam recite ne!

Paštete običajno niso hrana, ki bi jo bilo zdravo uživati pogosto. Četudi reklame obljubljajo, da so mesni namazi narejeni iz najboljšega izbranega mesa, je to največkrat daleč od resnice. Za paštete zlasti največji proizvajalci uporabljajo ostanke mesa, ki ga ni mogoče porabiti drugače. Kokošja pašteta, ki jo kupimo v običajni trgovini ne nastane iz srečne […]

Stran 1 od 1112345...10...Zadnja »