Veste, kaj jeste?

Inovativna živila

V tokratni rubriki “Veste, kaj jeste?” osvetljujemo projekt, ki podpira razvoj živil z ugodnejšo prehransko sestavo.  Inštitut za nutricionistiko je objavil razpis za izbor najbolj inovativnih živil, proizvedenih v Sloveniji in uvedenih na tržišče v zadnjem letu. Namen razpisa je spodbujati kreativnost slovenskih proizvajalcev živil pri razvoju novih ali preoblikovanju obstoječih živil, da bi dosegli […]

Veste, kaj jeste?

Kakšno hrano jedo otroci v šolah?

Prehrana in način življenja pomembno vplivata na naše zdravje in počutje. Zdrava prehrana je še posebej pomembna za otroke in mladostnike, saj je odraščanje obdobje intenzivnega razvoja posameznika. Uravnotežena prehrana v vzgojno izobraževalnih zavodih je tako eden najbolj pomembnih pozitivnih dejavnikov varovanja zdravja. Ob pričetku šolskega leta smo preverili, kakšna je danes prehrana otrok v […]

Veste, kaj jeste?

Morski sadeži

Četudi je poletje pri koncu, še vedno diši po morju, po soli in tudi po ribah ter morskih sadežih. Najbrž se tudi sami ob obisku ribarnice pogosto sprašujete, kako prepoznati svežo in zdravo ribo in kateri so tisti znaki, ki kažejo na to, da je riba stara in da ne sodi na naš krožnik. In […]

Veste, kaj jeste?

Higiensko rokovanje z jajci

Četudi je bilo tveganje za zdravje ljudi po navedbah prehranskih strokovnjakov zanemarljivo, je afera z oporečnimi jajci v začetku meseca dodobra stresla Evropo. V tokratni rubriki “Veste, kaj jeste?” sicer ne bomo govorili o tej aferi, o njej je bilo povedanega že dovolj, se bomo pa podučili, kako higiensko pravilno ravnati z jajci. Četudi je […]

Veste, kaj jeste?

Ajda naj bo na krožniku čim večkrat

V tokratni rubriki “Veste, kaj jeste?” se posvečamo ajdi. Obstaja veliko vrst ajde, vendar se na svetu v splošnem uporabljata dva tipa: navadna in tatarska ajda. Slednja raste v goratih območjih, medtem ko se običajno vzgaja in uporablja navadno ajdo. Ajda, ki je bila včasih hrana kmetov in revežev, že nekaj časa postaja v prehrani […]

Veste, kaj jeste?

Beli siri v slanici

Sveža zelenjava z domačega vrta je poleti kot nalašč za pripravo različnih solat, ki jih lahko popestrimo tudi z belimi mladimi siri. Prav ti so predmet današnje rubrike “Veste, kaj jeste?”. Beli sir je sicer mladi sir, ki je najpogosteje narejen iz kravjega mleka. Med bele sire sodi tudi feta, ki pa je zaščiten z […]

Stran 1 od 1612345...10...Zadnja »