Veste, kaj jeste?

Dietne pijače

Če v trgovini namesto gazirane pijače izberete njeno »light« različico in verjamete, da ste izbrali nekaj bolj zdravega za svoje telo, vas vabimo k poslušanju sredine oddaje Veste, kaj jeste? Pod drobnogled smo namreč vzeli t.i. dietne pijače, ki jih proizvajalci predstavljajo kot bolj zdravo alternativo navadnim pijačam z mehurčki. Razlaga certificirana prehranska terapevtka Alja […]

Veste, kaj jeste?

Riževi vaflji

Pred leti je nemška potrošniška organizacija pod drobnogled vzela riževe vaflje – priljubljeno živilo, ki pa je vse prej kot zdrav prigrizek za potešitev lakote med obroki. Rezultati testov 20. izdelkov z nemškega trga so namreč razkrili vsebnost zdravju škodljivih snovi. Te so bile tudi v t.i. biovafljih. Pri nas primerljivih raziskav še nimamo, zato […]

Veste, kaj jeste?

Majoneza

Med potrošniki velja majoneza za nezdravo živilo, ki ga je pametno črtati z jedilnika. Njena uporaba je razširjena v vseh nivojih priprave jedi – najdemo jo v sendvičih, prelivih za solate, omakah, ponudi se kot priloga pri različnih jedeh, vedno pa se najdejo nove možnosti uporabe in receptov. Tokrat so na Zvezi potrošnikov Slovenije v […]

Veste, kaj jeste?

Palmovo olje

V tokratni rubriki “Veste, kaj jeste?” govorimo o palmovem olju. Pridobivajo ga iz sadežev oljne palme, ki vsebujejo okoli 50% maščob, plodovi so majhni, okrogli in rdečkaste barve. Mnogi pridelovalci živil iz uporabe umikajo delno hidrogenirane rastlinske maščobe in jih nadomeščajo z drugimi, tudi s palmovim oljem. A Svetovna zdravstvena organizacija je palmovo olje uvrstila […]

Veste, kaj jeste?

Aditivi v hrani

E 103, E 215, E 370, E 412 itn… Toliko jih je, da je težko vedeti, kateri lahko škodijo našemu zdravju in kateri ne. V današnji rubriki “Veste, kaj jeste?” se posvečamo aditivom v živilih. Ti so, kot vemo, označeni z imenom skupine aditivov, v katero se uvršča posamezen aditiv, dodano pa je značilno ime […]

Veste, kaj jeste?

Goljufije na področju hrane

Ekstra deviško oljčno olje je lahko redčeno s cenejšimi, manj kakovostnimi olji. Pri ribah in ribjih izdelkih se pojavlja nelegalno trgovanje, tudi navedba napačnega porekla. Medu dodajajo sladkor, kavi cikorijo, origanu oljčno listje, vinu sintetični glicerol. To je le nekaj primerov goljufij na področju hrane, katerih žrtve smo lahko potrošniki. Pri nakupu hrane moramo zaupati […]

Stran 1 od 1212345...10...Zadnja »