Veste, kaj jeste?

Ponovna uporaba ostankov hrane

Zavržki hrane niso problem zgolj zaradi ekonomskih vzrokov, temveč tudi zaradi našega odnosa in odgovornega ravnanja z viri, ki nam jih ponuja planet. V Sloveniji je povprečno gospodinjstvo odgovorno za približno 24 kilogramov zavržkov hrane na prebivalca. Raziskava Evropske komisije je pokazala, da na tak način na leto vržemo stran 250 evrov, kar ni malo. […]

Veste, kaj jeste?

Skuhaj, olupi ali pusti!

Poletje je čas dopustov. Mnogi se odpravijo tudi v tuje dežele, bližnje in daljne, kjer pa je odnos do higiene ter do varnosti hrane in vode lahko drugačen kot doma. Še več pozornosti je zato treba posvetiti živilom, ki niso toplotno obdelana, splošno pravilo glede izbire hrane na potovanju pa je: SKUHAJ, OLUPI ali PUSTI! […]

Veste, kaj jeste?

Jagodičevje

Jagodičevje je drobno sadje, s katerim nas narava razvaja od začetka junija in do konca septembra. Sem sodijo vrtne in gozdne jagode, maline in ribez, tudi borovnice in temno obarvane robidnice ter aronija. To so klasične vrste jagodičevja, so pa v zadnjem času tržno zanimive tudi nekoliko bolj eksotične, kot denimo tajska jagoda, križanec med […]

Veste, kaj jeste?

Kefir

V tokratni rubriki “Veste, kaj jeste?” pozornost namenjamo kefirju. Gre za pijačo iz fermentiranega mleka z dodatkom kefirjevih zrn. Živilo naj bi prvi uživali prebivalci z območja severnega Kavkaza, četudi ga glede na izvor imena povezujejo tudi s Turčijo. Kakšno živilo je kefir, kako nastane, kako se razulikujejo kefirji s trgovskih polic in ali je […]

Veste, kaj jeste?

Ob plesni živilo zavrzite

Se tudi vi sprašujete, kaj storiti, če živilo napade plesen? Ga zgolj obrezati in uživati naprej, ali ga je vendar treba zavreči? Pavel Pollak z NIJZ pojasnjuje, da plesnim najbolj ustreza visoka vlaga in temperature med 25 in 32 stopinj Celzija. Ob tem se tvorijo različni toksini, ki so zdravju lahko tudi škodljivi. Pojavijo se […]

Veste, kaj jeste?

Oreščki

Tokratna rubrika “Veste, kaj jeste?” je posvečena oreščkom. Vpogled v njihovo sestavo nam pove, da jih lahko umestimo tudi med maščobe, saj nekateri vsebujejo tudi od 70 do 80 odstotkov maščob. Pest oreščkov na dan oziroma 30 g je pravšnja količina, s katero lahko potešimo prvo lakoto in zato ne posežemo po hitri, sladki in […]

Stran 1 od 1512345...10...Zadnja »