Prvi na obisku

Na sir v Posočje

Sirarska tradicija je v Posočju prisotna že več stoletij. Sir omenjajo viri iz 13. stoletja, prvič pa se ime tolminski sir, ki je poleg bovškega ena od dveh avtohtonih vrst sira na tem območju in zaščiten z označbo geografskega porekla, pojavi leta 1756. K odkrivanju sirarske tradicije Posočja domačini turiste od nedavnega vabijo z organiziranimi […]

Prvi na obisku

Depoji Slovenskega etnografskega muzeja

Mednarodni muzejski svet (ICOM) je pred natanko 40 leti, z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi, 18. maj zaznamoval  kot Mednarodni muzejski dan. Ekipa Prvega se je zato danes odpravila na obisk v verjetno najmanj znani del Slovenskega etnografskega muzeja. Medtem ko na njihovih razstavah kroži manjši del bogate slovenske zgodovine, so preostali predmeti varno […]

Prvi na obisku

Svečina

Na tokratni obisk se odpravljamo v kraj Svečina, ki ga verjetno poznate zaradi fotografije ceste, ki vijuga med tamkajšnjimi goricami in tvori podobo srca. Ozrli se bomo v polpreteklo zgodovino, ko je na tem območju vladal strožji obmejni režim in tudi v čase tu rojenega matematika, astronoma in zdravnika Andreja Perlaha. Preverili bomo, kakšno je […]

Prvi na obisku

Polžja farma

Zahtevna kmetijska dejavnost Polžereja spada med novejše kmetijske dejavnosti pri nas. V zadnjem desetletju so vzniknile številne farme polžev, a mnoge med njimi so medtem prenehale z obratovanjem. Dejstvo, da reja polžev prinaša največji hektarski donos po vrednosti, ni dovolj za dolgoročno polžerejo. “V letu 2013 se je tudi mnogo drugih ljudi odločilo za rejo, […]

Prvi na obisku

Jantarno leto v Novem mestu

Ekipa Prvega bo v četrtek obiskala Novo mesto, kjer letos celo leto obeležujejo “Jantarno leto”. Okamenelo smolo so nekoč po jantarni trgovski poti iz Baltika prinašali v Sredozemlje. Ker je del trgovske poti potekal tudi prek Dolenjske, so je v Novem mestu, tedanjem evropskem središču s knežjim sedežem, ohranila množica teh izdelkov. Surovini, za katero […]

Prvi na obisku

Festival velikonočne slovenske potice

V Sloveniji skoraj ni večjega praznika, med katerim na mizi ne bi stala tudi potica. Slednjo štejemo za »tipično in tradicionalno slovensko jed«, čeprav ima vsaka gospodinja svoj recept in vsaka potica svoj nadev. Na veliki četrtek bo prestolnica te »kraljice slaščic« vsaj za nekaj ur postal Otočec, kjer pripravljajo prvi Festival velikonočne slovenske potice. […]

Stran 1 od 2012345...1020...Zadnja »