Dotik klasike

Dotik klasike

Glas je najbolj naravno in človeku lastno glasbilo. Navzoč je v mnogih glasbenih zvrsteh in od nekdaj sobiva z besedo. Zvest je samemu sebi, v enakovrednem muzicirajočemu odnosu do drugega glasu pa uresničuje lepoto harmonije oziroma ubrane, večglasne zborovske glasbe. Ta bo v jedru oddaje Dotik klasike.

Dotik klasike

Akademski pevski zbor Tone Tomšič

Promenadni korak bo umerjen po slovenski zborovski literaturi. Eden najstarejših, a hkrati najmlajših odraslih pevskih zborov je Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani. To so pevci, ki so mladi več kot osemdeset let: tako v glasovih, kot v repertoarju. Radovednost jih žene v svet, popotnico pa polni žar slovenskih partitur.

Dotik klasike

Promenada

Hallelu in Yah sta hebrejski besedi, ki pomenita slavite Jahveja, to je Boga. Beseda se je zlila v vzklik aleluja, ki je močno navzoč v krščanski liturgiji, do največjega izraza pa pride ob praznovanju Velike noči. V zgodovini klasične glasbe je prav ta beseda spodbudila nastanek številnih izjemnih partitur, ki seveda izražajo različna slogovna obdobja. […]

Dotik klasike

Stabat mater dolorosa ali Mati žalostna

Stabat mater dolorosa ali Mati žalostna je stala je naslov in hkrati prvi verz rimskokatoliškega besedila (sekvence) iz 13. stoletja. Avtor besedila naj bi bil samostanski brat Jacopone da Todi. Gre za eno najpomembnejših ohranjenih srednjeveških pesmi z izrazom čustva žalosti matere (Marije) ob trpljenju svojega sina (Jezusa). Močan čustveni naboj besedila je vedno znova […]

Dotik klasike

Promenada

Zgodba v dvojini bo v jedru nedeljske Promenade: duo Claripiano – Tatjana Kaučič, klavir, Dušan Sodja, klarinet.

Dotik klasike

Glas

Glas je najbolj naravno in človeku lastno glasbilo. Navzoč je v mnogih glasbenih zvrsteh in od nekdaj sobiva z besedo. Zvest je samemu sebi, v enakovrednem muzicirajočemu odnosu do drugega glasu pa uresničuje lepoto harmonije oziroma ubrane, večglasne zborovske glasbe. Ta bo v jedru Promenade.

Stran 1 od 212