Planica, moj dom

“Če bi povprečnega ameriškega najstnika prosili, naj na zemljevidu pokaže Slovenijo, bi imel verjetno kar precej težav. Ampak to so ljudje, ki bi na zemljevidu težko našli tudi Mehiko,” v smehu razloži Miloš iz Washingtona. Američan je Slovenijo obiskal s prav posebnim namenom: raziskati svoje slovenske korenine.

Oče mi je pripovedoval zgodbe o Sloveniji in mi na spletu kazal fotografije. Po poklicu je namreč fotograf in pri vas je veliko fotografiral. Slovenijo je nazadnje obiskal pred približno 10. leti, zdaj pa je želel, da jo vidim še jaz.

Miloš je verjetno eden redkih Američanov, ki je za Planico vedel že od malega: “Moj oče je pred leti kot fotograf pokrival smučarske skoke v Planici. Na to ga spominja fotografija, na kateri stoji na vrhu skakalnice. Jaz sem imel priložnost narediti enako fotografijo 20 let pozneje. 

Pogled na Bohinjsko Bistrico z motorja

Miloševi sorodniki so se za časa njegovega obiska prelevili v domače turistične vodnike in mu razkrili naše gorske lepote. Ameriški turist je bil na Voglu, na Vršiču, obiskal je tudi Blejsko jezero.

Stanujem v Bohinjski Bistrici in oseba, pri kateri sem, ima motor. Sposodil sem si ga in na njem raziskoval okolico. Obiskal sem slap Savica in šel do Hudičevega mostu, ki je bil menda v preteklosti velikokrat uničen. Veliko sem se sprehajal in fotografiral.

Zabaval se je tudi ob slovenski narodno-zabavni glasbi in to še preden nas je obiskal: “Pravzaprav vem, da imate tudi pesem o Planici. To zvrst glasbe bi Američani poimenovali polka. Pred letom sem namreč obiskal Pittsburgh, kjer živi veliko slovenskih izseljencev. Če se tam odločiš za sprehod po ulici, slišiš slovensko tradicionalno glasbo. Odlično!”

Goran Dragić in Tina Maze

Pogosto ugotavljamo, da so najboljši ambasadorji Slovenije v tujini naši športniki. Tokrat sta to vlogo prevzela Goran Dragić in Tina Maze.

Igram košarko in tudi veliko mojih prijateljev obožuje ta šport. Vsi poznamo slavnega slovenskega košarkarja v NBA Gorana Dragića. Če se prav spomnim, so lansko poletje na svetovnem košarkarskem prvenstvu Američani celo igrali proti Sloveniji in Goranu Dragiču. Na to sem zelo ponosen. Nekaj mojih prijateljev spremlja tudi smučanje in vedo, da je Tina Maze trenutno najbolj znana in vplivna slovenska smučarka.

Kakšen bo Milošev najlepši spomin na slovenske kraje? »Ko obiščeš slovenske gore, se počutiš kot da si na vrhu sveta. Če ne zaradi drugega, vas je vredno obiskati zgolj zaradi teh nepozabnih razgledov,« je še dodal.

Darja Pograjc