Turisti so običajno nad našo državo navdušeni, še posebej radi izpostavljajo naravne lepote in prijaznost ljudi, Slovenijo pa opisujejo s samimi presežniki. Jure Čepin pa je v Ljubljani naletel na Portugalca Miguela, ki je izpostavil tudi nekatere negativne plati naše države. A kljub vsemu, kot pravi sam, mu bo na Slovenijo ostal lep spomin.

Prestolnica Portugalske, Lizbona, je od Ljubljane oddaljena več kot 2600 kilometrov, za pot pa bi z avtom potrebovali cel dan. Miguel je to pot opravil precej hitreje, saj je z letalom priletel do Benetk, od tam pa z najetim prevozom pripotoval v našo prestolnico. Za našo državo se je sicer podrobneje začel zanimati že pred dobrim desetletjem, razlog za to pa je bil športne narave.

Glede na to, da sem Portugalec, sem Slovenijo najprej spoznal prek nogometa. Vaš nogometaš Zlatko Zahovič je namreč igral za Benfico in takrat sem prvič slišal za vašo državo. Takrat je bil na Portugalskem zelo popularen in kljub temu da sam nisem navijač Benfice moram reči, da je bil odličen nogometaš.

Pozneje je Slovenijo začel podrobneje spoznavati, med drugim je izvedel, kje točno se država nahaja in da je bila nekoč del Jugoslavije. Nekaj nasvetov, kako se znajti v Sloveniji in kaj si velja ogledati, je Miguel dobil že pred prihodom k nam, saj je njegov oče našo državo v preteklosti že obiskal. Ko se je ponudila, se je brez obotavljanja tudi sam odločil za obisk Slovenije.

Pred približno petimi leti sem obiskal prijatelja v Ljubljani. Nad vašo državo sem bil res navdušen, še posebej nad naravo in nad dejstvom, da lahko v roku ene ure prideš tako do gora kot tudi do morja. Vse, kar potrebujete, imate v nekakšnem majhnem paketu. Poleg Ljubljane sem obiskal še Piran in Postojnsko jamo, najbolj pa sta me osupnila Bled in Bohinj, saj na Portugalskem takšnih jezer nimamo.

Pričakovanja o Sloveniji so se izpolnila, Miguelov prvi vtis o naši prestolnici pa je bil, da je mesto živahno in ravno prav veliko. Pred petimi leti je Ljubljano bolj kot ne spoznaval in odkrival njene turistične znamenitosti, zdaj pa jo poskuša začutiti. Vse pa po njegovih besedah vendarle ni tako rožnato.

Ob prihodu v Slovenijo me je presenetil prvi stik z ljudmi – Slovenci ste sicer zelo prijazni, a hkrati nekoliko distancirani, na trenutke celo hladni. Portugalci smo v tem pogledu povsem drugačni. Druga slaba plat pa so vaše prometne povezave, predvsem imam v mislih železnico. Pred nekaj dnevi sem namreč hotel z vlakom odpotovati iz Ljubljane v Maribor, nato pa sem izvedel, da vožnja traja kar dve uri in pol, zato sem raje najel avto. Doma na Portugalskem se z vlakom vozim bolj poredko, sem pa v preteklosti že odpotoval na počitnice v Španijo in moram reči, da so špansko in portugalski vlaki precej hitrejši od vaših.

Miguelov obisk Slovenije gre počasi h koncu, na Portugalsko pa bo odpotoval z upanjem, da v prihodnosti ponovno uzre lepote naše države. V Ljubljano bi se, kot pravi sam, nekoč rade volje vrnil, obisk naše države pa bo priporočil tudi svojim prijateljem in znancem.

Rekel jim bom, da lahko v pičlih dveh urah obiščejo morje in gore. Pohvalil bom prestolnici in dejal, da je Ljubljana zelo zanimiva tudi po arhitekturni plati.

Jure Čepin