Thiago živi v Riu de Janeiru, kjer je kot turistični vodnik zaposlen v tamkajšnjem nacionalnem parku. Tudi zaradi narave svojega dela se na dopust - raje kot v središča mest - poda v objem gora. Zato je še toliko bolj nenavadno, da ga je Darja Pograjc ujela v središču Ljubljane.

Thiago živi v Riu de Janeiru, kjer je kot turistični vodnik zaposlen v tamkajšnjem nacionalnem parku (Parque Nacional da Tijuca). Tudi zaradi narave svojega dela se na dopust – raje kot v središča mest – poda v objem gora. Zato je še toliko bolj nenavadno, da sem ga ujela v središču Ljubljane.

Ker delam v enem izmed brazilskih nacionalnih parkov, na potovanjih vedno iščem naravne znamenitosti. Takoj, ko sem prispel v Ljubljano, sem si ogledal park Tivoli.

V 47. dneh po Evropi

Svoje popotovanje je Thiago začel v Nemčiji, v načrtu pa ima obisk vsaj še sedmih evropskih držav. 47-dnevno potovanje po Evropi se je začelo 1. julija, končalo se bo 15. avgusta: “Sicer obiska vašega mesta nisem načrtoval; iz Nemčije na poti na Hrvaško sem se na hitro ustavil pri vas. Upam, da se bom lahko vrnil in raziskal vaše Alpe,” nam je zaupal navdušeni plezalec.

Veliko sem bral o Alpah, ki se nahajajo ob slovenski meji z Avstrijo. Nameravam se vrniti, saj bi jih rad obiskal. Spomnim se, da sem nekoč na brazilski televiziji ujel delček oddaje o Sloveniji. Zdaj se žal ne morem spomniti imena gradu, ki je bil v njej omenjen. Vem pa, da je videti čudovito in da stoji ob jezeru.

Ob Blejskem jezeru, verjetno. Ampak za plezalca je bil Thiago precej slabo opremljen. Na ramenih je imel manjši nahrbtnik, ki je bil videti kot da je preživel že veliko, v rokah pa velik fotoaparat. Kje je plezalna oprema?

Nimam je s seboj. Imam pa nemškega prijatelja, ki ima avtodom, zato sem opremo pustil pri njem. Čez 15 dni se bova srečala v Barceloni, kjer bova skupaj plezala.

Življenje v Sloveniji je cenejše kot v Braziliji

»Na potovanju je pomembno doživetje, ne luksuz. A vseeno je treba za tako obsežno potovanje precej varčevati,« dodaja.

Če primerjam naše cene s slovenskimi, so pri vas nižje. Obisk trgovine, kosilo v restavraciji ali pa recimo pivo – vse to je pri nas v Riu de Janeiru dražje. Mislim, da je tako zaradi lanskega svetovnega nogometnega prvenstva in zaradi prihajajočih olimpijskih iger. Obisk turistov je dvignil cene.

Visoke temperature mu niso blizu

V zadnjih dneh v Sloveniji beležimo temperature do 37°C. Nekako klišejsko sem pričakovala, da brazilskega obiskovalca to ne bo preveč motilo.

V Nemčiji so se temperature dvignile do 40 stopinj in to je zame preveč. Tudi med brazilskim poletjem – decembra in januarja – zaradi vročine rad odpotujem. Temperature presežejo 40 stopinj Celzija in ker je naše podnebje precej vlažno, včasih ne moreš normalno dihati.

Iz tega razloga Thiago rad poišče senco pod krošnjami dreves. Obisk evropskih parkov je zanj obvezen. “Všeč mi je, da se otroci in odrasli v Evropi sprehajate po svojih parkih. V tem smislu se mora Brazilija spremeniti. Opažam namreč, da Brazilcem taka administracija parkov ni všeč. Prepričani so, da ljudje parke zgolj uničujejo in bi zato ti morali biti zaprti za javnost.”

Kot prebivalec šest milijonskega mesta brazilski turist ceni majhnost naših mest, ki jo Slovenci radi izpostavljamo kot slabost. V Ljubljani se počuti varno in prijetno, a kljub temu se je pri nas zadržal zgolj dan, dva. Dlje časa bo preživel pri naših južnih sosedih, kjer bo obiskal Plitvička jezera, Zadar, Šibenik, Split in Dubrovnik.

Visoke temperature ostajajo stalnica v teh dneh. Vroči brazilski ritmi, ki jim lahko prisluhnite v spodnjem posnetku, pa bodo živo srebro dvignili še za kakšno stopinjo višje.

Darja Pograjc