Turisti Ljubljano navadno opišejo kot prijetno, raznoliko in tujcem prijazno mesto. Podoben vtis je prestolnica naredila tudi na Samirja, ki sicer živi v Nemčiji, pri nas pa je bil v preteklih mesecih na študijski izmenjavi. V tem času se je dodobra uspel seznaniti z vsemi prednostmi našega glavnega mesta, med drugim pa je Juretu Čepinu razkril tudi, kaj mu je v Sloveniji najbolj všeč po kulinarični plati.

Nemec Samir je strnil svoje vtise o Sloveniji

Turisti Ljubljano navadno opišejo kot prijetno, raznoliko in tujcem prijazno mesto. Podoben vtis je prestolnica naredila tudi na Samirja, ki sicer živi v Nemčiji, natančneje v mestu Mannheim, pri nas pa je bil v preteklih mesecih na študijski izmenjavi. Za Slovenijo se je odločil na podlagi pozitivnih izkušenj študentov, ki so že bili na izmenjavi pri nas.

Na naši fakulteti v Nemčiji imamo spletni portal, kjer lahko najdeš pretekle izkušnje študentov, ki so že bili na izmenjavi. Vsi, ki so pisali o Sloveniji, so imeli zelo pozitivne izkušnje in jih je vaša država navdušila, zato sem si rekel: “zakaj pa ne, pojdimo tja!”

Pred odhodom je vseeno poiskal nekaj osnovnih informacij o Sloveniji, saj Nemci nasploh, kot je dejal, še vedno nimajo povsem realne predstave o naši državi.

Preden odpotuješ v tujo državo, se moraš o njej poučiti in na spletu poiskati določene informacije. Večina Nemcev nima prave predstave o Sloveniji, saj enostavno mislijo, da je to zgolj še ena od balkanskih držav. V resnici pa ste zelo zahodnjaško naravnani.

Svoje odločitve ni obžaloval, saj mu je Ljubljana prirasla k srcu, poleg prestolnice pa je obiskal še Piran, Koper, Kranjsko Goro in Bled. Navdušen je bil nad našimi gorami in morjem, našo prestolnico pa je primerjal s svojim domačim mestom, Mannheimom.

Pri vas sta še posebej zanimiva center mesta in staro mestno jedro, moram priznati, da sem imel povsem drugačna pričakovanja. Če primerjam Ljubljano in svoje rojstno mesto, je slednje precej bolj industrijsko, v njem živi veliko delavcev, manj je študentov, poleg tega nimamo starega dela mesta. Ljubljana je zame brez dvoma lepša!

V Nemčijo se bo tako Samir vrnil poln lepih vtisov in pozitivnih zgodb, obisk naše države pa bo priporočil tudi svojim najbližjim.

Vsekakor jim bom priporočil obisk Ljubljane. Mesto je ravno prav veliko, povsod se da priti s kolesom, tudi aktivnosti za prosti čas je zares veliko. Ljubljana mi bo ostala v lepem spominu, verjetno se bom v prihodnosti želel vrniti sem. Morda bom s prijatelji, ki sem jih spoznal tukaj, nekoč organiziral ponovno srečanje v  Ljubljani.

Jure Čepin