Kako je nastajalo Društvo slovenskih pisateljev
Tone Kozlevčar, od pastirja do baritonista v Slovenskem oktetu
Vladimir Glaser, jedrski fizik v CERN-u

*Vabimo vas k poslušanju zvočnega zapisa, ki predstavlja razširjeno različico rubrike "Na današnji dan." Pogosto so ji dodani tudi dragoceni posnetki, ohranjeni v arhivu Radia Slovenija.*

Ameriška Slovenka  ter društvena in politična delavka  Josephine Zakrajšek si je z izobraževanjem v Clevelandu pridobila naziv upravne delavke in je bila potem med drugim upravnica Slovenskega narodnega doma v Clevelandu.

V demokratski stranki je bila dejavna zlasti pri organiziranju ženskih sekcij, sodelovala pa je tudi s Slovensko podporno jednoto in v Ameriški dobrodelni zvezi. Od leta 1939 do 1979 je bila glavna tajnica Progresivnih Slovenk Amerike, vmes tudi predsednica, ter si prizadevala za ustanavljanje krožkov zunaj Clevelanda.

Leta 1944 je Josephine Zakrajšek ustanovila odbor za zbiranje pomoči domovini, postala glavna odbornica podobnega jugoslovanskega odbora ter glavna nadzornica in blagajničarka Slovensko-ameriškega narodnega sveta, ki je zbiral humanitarno pomoč za domovino. Po drugi svetovni vojni je pomagala pri zbiranju pomoči za pediatrično kliniko v Ljubljani, slovenski kulturni dom v Trstu, za žrtve potresa v Skopju, sodelovala pri zidavi doma za ostarele v Clevelandu in pri organizaciji prve turneje Slovenskega okteta med ameriškimi Slovenci. Sodelovala je tudi z ameriškim Rdečim križem.

Društvena in politična delavka  Josephine Zakrajšek se je rodila pred 120 leti (1904) v Clevelandu v Združenih državah Amerike.

Stane Kocutar