Avgusta je opazovanje nočnega neba še posebej zanimivo. Vsako leto lahko opazujemo katerega od planetov iz našega osončja, letos je to Saturn, meteorni roji pa pričarajo ples utrinkov, ki vzbuja upanje o izpolnitvi želja. Pred 137 leti se je velika želja izpolnila Asaphu Hallu, saj je s takrat najboljšim teleskopom na svetu odkril Marsovi luni Deimos in Phobos. Tistega avgusta je bil namreč Mars v zelo ugodnem položaju za opazovanje, zato je izjemno natančen, prizadeven in vztrajen ameriški astronom lahko dokazal obstoj dveh Marsovih lun, o katerih je govoril že Johannes Kepler. Asapha Halla, enega od pionirjev odkrivanja rdečega planeta, zato umeščamo med junake našega časa. Oddajo je pripravila Urška Henigman. Sogovornik: Gregor Traven

foto: wikimedia commons

Avgusta je opazovanje nočnega neba še posebej zanimivo. Vsako leto lahko opazujemo katerega od planetov iz našega osončja, letos je to Saturn, meteorni roji pa pričarajo ples utrinkov, ki vzbuja upanje o izpolnitvi želja.

Pred 137 leti se je velika želja izpolnila Asephu Hallu, saj je s takrat najboljšim teleskopom na svetu odkril Marsovi luni Deimos in Phobos. Tistega avgusta je bil namreč Mars v zelo ugodnem položaju za opazovanje, zato je izjemno natančen, prizadeven in vztrajen ameriški astronom lahko dokazal obstoj dveh Marsovih lun, o katerih je govoril že Johannes Kepler.

foto: wikimedia

Luni sta zelo podobni asteroidom iz našega asteroidnega pasu, ki so v orbiti med Marsom in Jupitrom. Ena od teorij pravi, da je dva asteroida zmotil Jupiter s svojo gravitacijo, zato sta odpotovala proti Marsu, kjer ju je ta s svojo gravitacijo ujel in priklenil nase.

Teleskop, s katerim je Asaph Hall odkril Deimos in Phobos

foto: wikimedia

Mars ni več velika neznanka. Odkrivanje planeta je ovrglo teorije o marsovcih, potrdilo pa je rečne doline, struge, posledice erozije in dežja, vulkanske kraterje, planote in kanjone. To nam kaže, da je nekoč na planetu lahko obstajala tekoča površinska voda, ki pa je danes ni več. Sonde s površja planeta so nam v minulih letih prav tako poslale podatke o kamninah, ki nastajajo le ob prisotnosti vode, o odkritih spojinah, ki vsebujejo molekule vode, ter tudi fotografije oblakov vodne pare v Marsovi atmosferi. Čeprav površinske tekoče vode na Marsu ni več zaznati, pa je po drugi strani ogromno vode v obliki ledu na območjih Marsovih polarnih kap. Ta vodni led je prekrit še z ledom iz ogljikovega dioksida, ki je v plinasti obliki tudi glavna sestavina Marsovega zelo redkega ozračja.

Urška Henigman