V Španiji so se božično-novoletni prazniki in počitnice končale šele po Sv. treh kraljih. V Kataloniji imajo kar nekaj posebnih obredov in običajev, ki spremljajo zadnje dni starega in nove dni novega leta. Otrokom darila ne prinašajo Sv. Miklavž, Božiček ali dedek Mraz, pač pa Stric, ki kaka (Caga Tio - na fotki z Urško in Gregorjem Keltom) in Sveti trije kralji. Izvedeli bomo še, kakšno je staro mestno jedro glavnega mesta Estonije, ki je pod zaščito Unesca, in kaj je estonski nacionalni šport: kiiking. Preverili smo tudi utrip na irskem. Tam so božično-novoletne dni otežile nevihte in poplave, Irsko pa to leto čaka kar nekaj obletnic in izzivov.

V Španiji so se božično-novoletni prazniki in počitnice končale  šele po Sv. treh kraljih. V Kataloniji imajo kar nekaj posebnih obredov in običajev, ki spremljajo zadnje dni starega in nove dni novega leta. Otrokom darila ne prinašajo Sv. Miklavž, Božiček ali dedek Mraz, pač pa Stric, ki kaka (Caga Tio) – iz lesenega debla narejen striček, ki na božični večer pokaka darila. Otroci dobijo darila tudi v novem letu – prinesejo jih Sveti trije kralji, ki lahko pridejo celo dom. Urška in Gregor Kelt, ki sta praznike preživela v majhni vasi v Kataloniji, sta nam povedala tudi, da so tam popularni “kipi v počepu”.

Iz Estonije se je oglasil Martin Šala, ki je navdušen nad starim mestnim jedrom glavnega mesta Talina, ki je pod zaščito Unesca. Njegov nasvet sicer je – v središče, ki je lepo okrašeno, pojdite peš, saj vas ura parkiranja v centru stane 5 evrov. A zdi se, da to, glede na to, da je mestni promet brezplačen, ni pretirano. Pretiravajo pa Estonci v svojem  nacionalnem športu: kiiking.

Pa še na Irsko potujemo. Tam so božično-novoletne dni otežile nevihte in poplave, Irsko pa to leto čaka kar nekaj obletnic in izzivov, je povedala Nina Šoštarič.

 

Špela Šebenik