Pod pokrovko

‘Zame je kuhanje pobeg od vsakdanjih stvari!’

Januarja smo v oddaji Pod pokrovko spoznavali priljubljenost food blogov po teoretični plati, tokrat bomo več pozornosti namenili praksi, natančneje blogu Sit fit, namenjenem tako tistim, ki se želijo zdravo prehranjevati ter pri tem morda tudi izgubiti odvečne kilograme, kot tistim, ki si želijo okusne hrane. “Pisanje bloga mi omogoča sproščanje kreativnosti ne le v […]

Pod pokrovko

Največ ajde pojejo na Japonskem

Ajda je s svojim značilnim medeno sadnim vonjem in okusom v kulinariki navzoča že stoletja. To ni žito, kot bi marsikdo sprva pomislil, ampak ima ta rastlina sorodstvene vezi s kislico in rabarbaro. Templarji so jo prinesli z Vzhoda Ajda je s Templarji v srednjo Evropo prišla z Vzhoda in prvi zapisi o tem, da […]

Pod pokrovko

Ramen zahteva svoj čas – 20 ur

“Od konca 19. stoletja do leta 1945 sta bili Kitajska in Japonska veliko časa v medsebojnih spopadih in predvsem po 2. svetovni vojni, ko so se milijoni japonskih vojakov vračali nazaj na Japonsko, so prinesli s sabo tudi neke nove kulinarične navade,” pripoveduje Luka Culiberg, asist. dr. z Oddelka za azijske in afriške študije Filozofske fakultete […]

Pod pokrovko

Kulinarični sprehodi

Ne le znamenitosti, tudi hrana igra – morda v zadnjem času še toliko bolj izstopa – pomembno vlogo pri načrtovanju potovanja. Tu bolj kot samopriprava obroka pride v poštev obiskovanje restavracij ter različnih ponudnikov hrane in pijače. Kulinarično potovanje pa lahko doživite tudi na drugačen način, s t. i. kulinaričnimi sprehodi, s tujko foodwalks. Gre […]

Pod pokrovko

Zakaj mohant “smrdi”?

V oddaji Pod pokrovko predstavljamo tri slovenske avtohtone sire z zaščiteno označbo geografskega porekla. To so mohant, tolminc in nanoški sir. Njihova izdelava je seveda omejena na točno določeno območje. Poseben certifikat izda Ministrstvo za kmetijstvo, kjer pravijo, da mora skupina proizvajalcev najprej vložiti pobudo za zaščito proizvoda, da se lahko certificiranje prične. V prvi fazi […]

Pod pokrovko

Kulinarično – zabavni festival Izbor v Deželi kozolcev

Dan pred uradnim začetkom poletja se bodo kozolcem na Dolenjskem pridružili glasba, vino in mednarodni kulinarični mojstri. V Deželi kozolcev bo junija potekal prvi kulinarično-zabavni festival Izbor. Za zabavni del bo poskrbel Franci Kek, ki v šali dodaja, da se je pri petdesetih odločil izpeljati letom primernejši festival, a na prvem mestu bo – tako […]

Stran 1 od 512345