Etnofonija

Struny nad Oslavou

Vsako leto je en večer festivala »Folkové Prázdniny« posvečen strunskim glasbilom, še posebej godalom. Leta 2016 se je na njem na pobudo ene najbolj cenjenih čeških folk glasbenic, violinistke in pevke Jitke Šuranske, zbrala zanimiva druščina glasbenikov iz šestih držav, iz Senegala, Španije, Italije, Nemčije, Slovaške in Češke.

Progresivna etnofuzija češko-moravske Narajame

Skupino Narajama so v devetdesetih letih prejšnjega stoletja umeščali v progresivni oziroma art rock in jo primerjali z že na pol pokojnimi britanskimi heroji tega izraza. V novem tisočletju je njena artrockovska fuzija še precej bolj transžanrska, odprta do južnomoravske glasbene tradicije, spogleduje pa se tudi s sodobnim jazzom. Njen prepoznaven glasbeni adut ostaja meditativni zvok cimbal.

Dinarska poganska etnofuzija Kries

V mesecih decembru 2017 in januarju 2018 se je tik pod vrhom osrednje evropske etnoglasbene lestvice WMCE po dolgem času spet znašla izdaja z območja nekdanje Jugoslavije.

Sprehod skozi leto 2017 – 2. del

V prvi Etnofoniji v novem letu 2018 bomo nadaljevali tam, kjer smo končali v starem letu. Čaka nas še en sprehod skozi naše lanskoletne oddaje. Za tokrat smo izbrali najzanimivejše utrinke iz oddaj v drugem polletju.

Sprehod skozi leto 2017 – 1. del

V tokratni zadnji Etnofoniji v letu 2017 se bomo posprehodili skozi naše oddaje v prvih šestih mesecih odhajajočega leta in se ustavili ob tistih dogodkih in izvajalcih iz njih, ki so nam najbolj ostali v spominu.

Izseljenski blues grškega novorebeta Dimitrisa Mystakidisa

Aprila letos je izšel njegov zadnji studijski album »Amerika«, ki je dvignil na noge glasbene sladokusce na vseh koncih sveta. Na njem so zbrane pretežno pesmi grških rebetov, ki so se med obema vojnama pridružili množici emigrantov na poti za kruhom na drugo stran Atlantika.

»Prepustnica« skupine TootArd z Golanske planote

»Ne obstajam na osebni izkaznici. Struna in kos lesa sta moj smodnik. Brez narodnosti, brez meja, in če me vprašate, vam bom rekel, da igram oud (izg.: u:d). Prepustnica. Tvoje ime, tvoja podoba ni znana. Prepustnica. Tvoj izvor, tvoje korenine niso priznane. Prepustnica. Tvoja dežela, tvoja domovina ni znana.

Saz’iso – urbana lirična glasba albanskega juga

Oktobra je pri založbi s sedežem v Ljubljani Glitterbeat izšel odmeven album s tradicionalno glasbo iz južne Albanije, ki navdušuje etnoglasbene sladokusce po celem svetu. Album »Saz’iso – Vsaj pomahaj mi z ročkom – Radosti in žalosti južnoalbanske pesmi« nam je odprl vrata do bolj ali manj nepoznanega »sazeja«.

Womex 2017 – sobotni finale

Tudi letos je bilo obiskovalcem Womexa namenjeno okoli šestdeset spremljevalnih koncertov. Številni med njimi so se odvijali hkrati in tako rekoč nemogoče je bilo prisluhniti prav vsem izvajalcem. Pri tem naj še enkrat poudarimo, da je letošnji izbor nastopajočih ponovno odpiral številna nova glasbena obzorja in ni podlegel glasbenemu konservativizmu, ki duši etnoglasbeno sceno vse od izbruha ekonomske recesije v drugi polovici prejšnjega desetletja.

Womex 2017 – protestniški petek

V tokratni Etnofoniji se bomo odpravili na že tretje vandranje po osrednjem letnem sejmu etno glasbe Womex, ki se je odvil zadnji oktobrski teden v mestu Katovice v osrčju poljske Šlezije.