Etnofonija

Politično kupčkanje in Babel Med Music 2018

Z Etnofonijo vse od leta 2012 sredi meseca marca redno potujemo v sredozemsko pomladni Marseille v Franciji na Forum etno glasb sveta Babel Med Music. 20. decembra lani je etnoglasbeno javnost po celi Evropi pretresla novica, da je organizator Babel Med Music zaradi nenadnega izpada velikega dela finančne podpore domače regije PACA v zadnjem trenutku prisiljen odpovedati letošnji veliki glasbeni dogodek.

Berlinski glasbeni lonec radia Multikult.fm in skupine Di Grine Kuzine

Multikulturni utrip nemške metropole je dobil nov polet po padcu zidov in združitvi države leta 1990. Združeni Berlin je postal eno ključnih središč etno glasbe v Evropi z uglednimi založbami in festivali. Leta 1994 je začel v njem oddajati danes legendarni program Radio Multikulti.

Vaški jazz poljske Kapele Maliszów

Med trenutno najodmevnejšimi svežimi poljskimi folk zasedbami žanje največ hvale družinski trio Kapela Maliszów. Družina Malisz je doma iz odročne vasice v hribovju Nizkih Beskidov na jugovzhodu Poljske. V njej ima ljudsko godčevstvo že vsaj stoletje in pol dolgo tradicijo.

Iskrivo slovensko folketnofuzijsko vandranje – Grad gori!

Zanimiva zasedba je zaživela na ustvarjalnih druženjih glasbenikov na snežniškem poletnem festivalu in postala ena njegovih stalnic. Pri tem je ujela precej njegovega duha – odprtost do iskanja novega, neobremenjenost z zamejitvami med žanri in načini izražanja. Letos je svojo glasbo prelila na prvi studijski album.

Radio Ljubojna

V večernem zimskem mrazu nas bo lepo pogrela glasba ene v širši regiji najbolj priljubljenih makedonskih etnofuzijskih skupin Ljubojna. Ta obstaja že dobro desetletje in pol. Njeno gonilno kolo sta pevka Vera Miloševska in ustanovitelj, kontrabasist, skladatelj in aranžer Oliver Josifovski.

Antološke izdaje srbske založbe WMAS – drugič

Bobnar, skladatelj in aranžer Lala Kovačev sodi med utemeljitelje srbskega etnojazza z balkanskimi glasbenimi koreninami. Rojen je bil v Vojvodini konec tridesetih let prejšnjega stoletja. Še ne polnoleten se je preselil v Beograd in pri devetnajstih postal bobnar v jazz orkestru tamkajšnje radiotelevizije. Sredi šestdesetih let se je s trebuhom za boljšim kruhom odpravil v Nemčijo,

Antološke izdaje srbske založbe WMAS

Danes je sodobna, zvečinoma fuzijska glasba s tradicionalnimi koreninami pomemben del alternativnega glasbenega utripa v Srbiji. Njeni najbolj dejavni ustvarjalci in organizatorji dogodkov so pred dobrimi desetletjem združili moči v zvezi »World Music Asociacija Srbije« oziroma skrajšano WMAS.

Eksplozivna balkanska etnofuzija beograjskih Naked

Nastop skupine Naked je bilo eno najprijetnejših presenečenj konference regionalne alternativne glasbene scene PIN, ki se je konec lanskega novembra odvila v Skopju. Skupina je navdušila z eksplozivno etnofuzijo, v kateri se glasbene korenine več kot posrečeno in privlačno prepletejo z alternativnim funkom, filmsko glasbo, off rockom in jazzom.

»Glass House Orchestra – Astro-Hungarian Jewish Music« Franka Londona

Frank London je leta 2015 prejel povabilo v madžarsko prestolnico Budimpešto, da pripravi glasbeni projekt ob sedemdesetletnici konca 2. svetovne vojne, s katerem bi se poklonili žrtvam holokavsta na Madžarskem.

Struny nad Oslavou

Vsako leto je en večer festivala »Folkové Prázdniny« posvečen strunskim glasbilom, še posebej godalom. Leta 2016 se je na njem na pobudo ene najbolj cenjenih čeških folk glasbenic, violinistke in pevke Jitke Šuranske, zbrala zanimiva druščina glasbenikov iz šestih držav, iz Senegala, Španije, Italije, Nemčije, Slovaške in Češke.