Peter Barbarič - Glasbeni urednik

Peter Barbarič
Že dobri dve desetletji je zapisan etno glasbi in še posebej romski glasbi. Še vedno ima stalen sedež na avtobusu, ki vozi med Tavčarjevo 17 in Ulico Če Gevare v skopskem romskem naselju Šutka. S poletjem 2014 je spet pokrpal svojo barko Okopi slave in z njo ponovno jadra proti preštevilnim obzorjem popularne glasbe, najraje ob sobotah pred polnočjo.

Glasbena cesta 2.3.1.5.: Dvojni Alligator, prosim!

Chicaška založba Alligator sodi med največje in hkrati tudi najbolj prodorne izdajatelje bluesa v zadnjih desetletjih. V slabega pol stoletja je izdala nekaj manj kot 300 albumov bluesa in blues rocka, med njimi številne antološke. Pred dobrim tednom dni je stopila v novo leto 2018 z dvema novima izdajama.

Struny nad Oslavou

Vsako leto je en večer festivala »Folkové Prázdniny« posvečen strunskim glasbilom, še posebej godalom. Leta 2016 se je na njem na pobudo ene najbolj cenjenih čeških folk glasbenic, violinistke in pevke Jitke Šuranske, zbrala zanimiva druščina glasbenikov iz šestih držav, iz Senegala, Španije, Italije, Nemčije, Slovaške in Češke.

Glasbena cesta 2.3.1.5.: Mad Professor Meets Jah 9 – In The Midst Of The Storm

Jah9, gostja naše tokratne sobotne glasbene ceste, si je mesto na njej zagotovila prejšnji teden z zmago v našem letnem izboru najboljših albumov leta 2017. Lani septembra so skladbe z njenega zmagovalnega albuma »9« v zelo spremenjeni obliki izšle na albumu »Mad Professor Meets Jah 9 – In The Midst Of The Storm«.

Progresivna etnofuzija češko-moravske Narajame

Skupino Narajama so v devetdesetih letih prejšnjega stoletja umeščali v progresivni oziroma art rock in jo primerjali z že na pol pokojnimi britanskimi heroji tega izraza. V novem tisočletju je njena artrockovska fuzija še precej bolj transžanrska, odprta do južnomoravske glasbene tradicije, spogleduje pa se tudi s sodobnim jazzom. Njen prepoznaven glasbeni adut ostaja meditativni zvok cimbal.

Glasbena cesta 2.3.1.5.: Izbor albumov leta 2017 – veliki finale

Tokrat se bo zvrstilo šest najboljših albumov lanskega leta...

Dinarska poganska etnofuzija Kries

V mesecih decembru 2017 in januarju 2018 se je tik pod vrhom osrednje evropske etnoglasbene lestvice WMCE po dolgem času spet znašla izdaja z območja nekdanje Jugoslavije.

Glasbena cesta 2.3.1.5.: Izbor albumov leta 2017 – drugič

Tokrat predstavljamo po pet albumov s tretje in četrte stopničke...

Sprehod skozi leto 2017 – 2. del

V prvi Etnofoniji v novem letu 2018 bomo nadaljevali tam, kjer smo končali v starem letu. Čaka nas še en sprehod skozi naše lanskoletne oddaje. Za tokrat smo izbrali najzanimivejše utrinke iz oddaj v drugem polletju.

Glasbena cesta 2.3.1.5.: Izbor albumov leta 2017 – prvič

V letu 2017 se je po naši sobotni glasbeni cesti zapeljalo 61 albumov. Med njimi smo za letni izbor veličastnih izbrali 25 najbolj izstopajočih.

Sprehod skozi leto 2017 – 1. del

V tokratni zadnji Etnofoniji v letu 2017 se bomo posprehodili skozi naše oddaje v prvih šestih mesecih odhajajočega leta in se ustavili ob tistih dogodkih in izvajalcih iz njih, ki so nam najbolj ostali v spominu.