Pred več kot 30 leti so mesto Slovenj Gradec razglasili za mesto, ki je Glasnik miru. Gre za naziv, ki ga podeljuje Organizacija združenih narodov. To je pomembno vplivalo na razvoj koroške prestolnice, še več, mir je danes v teh zaostrenih časih epidemije in družbenih nemirov, še posebej pomembna vrednota. O tem v pogovoru s koroško dopisnico Metko Pirc.

Slovenj Gradec, mirovniško mesto, "središče sveta"

Pred več kot 30 leti so mesto Slovenj Gradec razglasili za mesto, ki je glasnik miru. Gre za naziv, ki ga podeljuje Organizacija združenih narodov. To je pomembno vplivalo na razvoj koroške prestolnice, še več, mir je danes v teh zaostrenih časih epidemije in družbenih nemirov še posebej pomembna vrednota.

Karel Pečko je ob 100. obletnici rojstva dobil svojo ulico

Ob nedavnem dnevu Združenih narodov, 24. oktobru, so Koroško galerijo likovnih umetnosti osvetlili z modrimi lučmi. Zakaj na njej piše, da je Središče sveta, pa nam je pojasnil slovenjgraški župan Tilen Klugler.

"Naša Galerija likovnih umetnosti, njen idejni oče, akademski slikar Karel Pečko, sta morda najzaslužnejša za pridobitev naziva glasnik miru. Naš pokojni častni občan Karel Pečko je ob 100. obletnici rojstva letos dobil tudi ulico, naša galerija pa je vsekakor na neki način središče našega kulturnega sveta. Napis je navdihnil članek iz leta 1966, ki govori o eni od prvih razstav, ki so Slovenj Gradec popeljale na mirovniško pot in govori o tem, da je s to mednarodno razstavo Slovenj Gradec postal središče sveta, in to tistega, ki mu je kot slehernemu Slovenjgradčanu kultura notranja potreba in ki se bori za mir, človečnost, prijateljstvo in sodelovanje."

Začelo se je torej na kulturnem področju, z razstavami, ki so bile po drugi svetovni vojni osredotočene na mir kot vrednoto, potem pa je vse skupaj preraslo v način življenja v tej koroški prestolnici. Na umetnika Karla Pečka, ki ga je omenil tudi župan Klugler, so še posebej ponosni.

Na čelu združenja mest glasnikov miru po svetu

Seveda ima mesto tudi svoja nesoglasja, ampak takole jeseni ob dnevu združenih narodov se še posebej vidi, kako ponosni so, da so Glasnik miru. Še več, so tudi na čelu združenja mest glasnikov miru po vsem svetu, mesto je tudi generalni sekretar tega združenja. Več o tem je povedal Dušan Stojanovič, namestnik generalnega sekretarja mednarodne organizacije mest glasnikov miru.

"V mednarodnem združenju je zdaj 113 mest s pravzaprav vseh celin. Gre za velike metropole, pa tudi za manjša mesta, med katerimi je tudi naše mesto. Kot generalni sekretar smo vpeti v koordiniranje dejavnosti, pripravo in izvedbo letnih generalnih skupščin, skrbimo za izvajanje statuta organizacije in predvsem vzdržujemo stike med včlanjenimi mesti ter jim ponujamo platformo za mednarodno sodelovanje, izmenjavo in iskanje skupnih točk."

 

"Torej, mir je vrednota, ki pa ne pride sama po sebi. Ne gre samo za odsotnost oboroženih konfliktov, ker teh je žal ta hip na svetu kar nekaj, temveč za mir v najširšem pomenu besede: razvoj, napredek, kulturna raznovrstnost, sprejemanje drugačnosti, skrb za ljudi in soljudi, za ranljive skupine in delovanje v duhu enakopravnosti, upoštevanja človekovih pravic in mednarodnega sožitja. V Slovenj Gradcu so vsa ta načela že dolgo zapisana v naš genom in tako naj tudi ostane." – Tilen Kluger

 

"Mislim, da v danih razmerah nihče ne more predvideti razsežnosti, v katere nas lahko pahne epidemija, in je zato še toliko pomembneje, da hipno stanje ne bo vodilo v preveliko zatrtje temeljnih človekovih pravic ali v prehudo ekonomsko nestabilnost in krizo, kajti oboje je bilo v zgodovini človeštva prevečkrat že povod za oborožene konflikte. Lepo bi bilo, če bi v takšnih razmerah bila čisto vsa svetovna mesta glasniki miru. Lahko bi se počutili precej varneje in manj napeto." – Dušan Stojanovič

Že več kot 20 let mirovniškega festivala

 

V Slovenj Gradcu tudi mlade generacije vzgajajo v tem mirovniškem duhu. Mirovniški festival je bil v preteklih letih eno veliko druženje, sodelovanje mladih, različnih institucij.  Tudi letos so festival izpeljali, a v virtualni obliki. Direktorica javnega zavoda Spotur, ki pripravlja festival, Marija Lah: 

"V bistvu se vse te šole celo leto prpravljajo na to prireditev, ki ni sama sebi namen, ampak da med mladimi in otroki širimo te ideje sodelovanja med ljudmi in pomena miru in sodelovanja z različnimi kulturami."

 

 

Mojca Delač, Prvi, Metka Pirc