Tudi turizem gre v korak s tehnološkim napredkom, kar pa ne pomeni, da digitalizacija ne predstavlja izziva. Slovenija bi lahko igrala pomembno vlogo pri t.i. turizmu 4.0, paradigmi, ki na področje turizma uvaja tehnološke in poslovne modele že uveljavljene industrije 4.0. Pogovor o e-turizmu s Tomijem Ilijažem in z Urško Starc Peceny.

Sodobni tehnološki in poslovni modeli na področju turizma

Tudi turizem gre v korak s tehnološkim napredkom, kar pa ne pomeni, da digitalizacija ne predstavlja izziva. Slovenija bi lahko igrala veliko vlogo pri t.i. turizmu 4.0, paradigmi, ki na področje turizma uvaja tehnološke in poslovne modele iz že uveljavljene industrije 4.0. To je bila tudi tema pogovoramednarodne 31. eKonference na Bledu, kjer se je mudila tudi Tina Lamovšek. Njena sogovornika sta bila direktor podjetja Arctur Tomi Ilijaš in vodje projekta Urška Starc-Peceny.

Konzorcij, ki prenaša koncepte industrije 4.0 v turizem, ima veliko sestano: raziskovalna skupina podjetja Arctur, Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, Fakultete za turizem Univerze v Mariboru, Fakultete za turistične študije – Turistice primorske univerze in Skupnost občin Slovenije.

Tina Lamovšek