Se že začenja trgovinska vojna, kdo bi lahko v njej potegnil krajši konec, kaj bi lahko stopnjevanje le-te pomenilo za Slovenijo, so nekatera od vprašanj, ki jih je Bojan Leskovec zastavil profesorju z Ekonomske fakultete dr. Črtu Kostevcu, ki se ukvarja z mednarodnimi ekonomski odnosi.

Svetovna trgovinska organizacija ne more preprečiti dviga carin

Ameriški predsednik Donald Trump bo najverjetneje danes ali jutri podpisal uredbo o uvedbi višjih carin na uvoz jekla in aluminija. Ukrep za zdaj naj ne bi veljal za Mehiko in Kanado, s katerima se Združene države pogajajo o spremembah trgovinskega sporazuma Nafta. Če ti ne bosta privolili v Trumpove zahteve, bi lahko višje carine uvedli tudi zanju.

Gre za nadaljevanje protekcionističnih ukrepov, saj so ZDA pred časom uvedle dodatne carine na sončne celice in pralne stroje, s čimer naj bi prizadele predvsem Kitajsko in Južno Korejo. Zdajšnji ukrepi bodo bolj »udarili« tudi evropska gospodarstva. Evropska komisija je že zagrozila s protiukrepi, na katere bi Američani spet odgovorili s carinami za evropsko, zlasti nemško avtomobilsko industrijo. Po mnenju dr. Črta Kostevca z ekonomske fakultete so to zametki trgovinske vojne.

Ne samo, da Trump pravi, da lahko to vojno dobi. Pravi, da že ima ukrepe na njihove protiukrepe. Teorija trgovinskih vojn govori, da se te ne končajo, dokler ne pride do spoznanja, da bodo poraženci vsi. Glavna zgodba pri carinah na jeklo in aluminij je njihova simbolika.

Kaj bi lahko to stopnjevanje pomenilo za Slovenijo? Slovenska industrija jekla (SIJ), ki je v večinski lasti Rusov, pa tudi v četrtinski lasti države, izvozi približno deset odstotkov jekla v Združene države Amerike. V podjetju se projektna skupina vsak dan ukvarja s posledicami morebitne uresničitve Trumpove napovedi. Ugotovitve in pričakovanja do diplomacije sporoča našemu gospodarskemu ministrstvu. V skupini je tudi vodja marketinga Mario Ivankovič, ki je v pogovoru z Majo Derčar osvetlil dileme, povezane z napovedanimi ameriškimi uvoznimi carinami na jeklo.

Bojan Leskovec, Maja Derčar