Letošnje dogajanje v Tednu možganov, ki je namenjen popularizaciji znanja in raziskovanja o tem izjemnem človeškem organu, je v znamenju spanja, sanj, sanjarjenja in vsega povezanega. Mojca Delač se pogovarja z vodji organzacijskega teama Tedna možganov Dolores Trol in Hano Hawlina.

Letos v znamenju spanja, sanj in sanjarjenja z drzno tezo 'Na sanjah svet stoji'

“Vsak teden možganov je produkt kolektivnega sanjarjenja”

Kako ste danes spali? Se spomnite, kaj ste sanjali? Ste se kdaj vprašali, zakaj spimo? To pa niso samo prebliski radovednosti, ampak tudi že vpogled v letošnji Teden možganov. Že od leta 2004 namreč vsak tretji teden v marcu pri nas poteka Teden možganov, namenjen popularizaciji znanja in raziskovanja o tem izjemnem človeškem organu.

V napovednem videu so člani organizacijske ekipe, ki se imenuje “gube”, prikazala nekaj najpogostejših tem sanjanja. Dolores Trol jih je takole nekaj ujela v pogovoru:

“Prav zagotovo je ena to, da se bojimo, da nam bodo izpadli zobje, sanjamo, da lebdimo, strah pred nosečnostjo, pa recimo nočne more pred kakšnim testom.”

Svet, ki stoji na sanjah

Takole je rdečo nit in naslov razložila Hana Hawlina:

“Letos smo si izbrali to morda malo drzno tezo, saj so sanje pogosto videne kot nasprotje resničnosti, stvarnemu svetu. Čez teden bomo skušali malo obračati to perspektivo in pokazati, na kakšen način kolektivne sanje, vizije, ustvarjajo in gradijo svet. In pa tudi čisto fiziološko, da sanjanje ni neki ezoterični pojav, ampak da je videno v materialnem in fizičnem svetu naših možganov.”

Teden možganov po vsej Sloveniji

Poleg Ljubljane, kjer bo že tradicionalno osrednje dogajanje potekalo v Atriju ZRC SAZU, boste lahko prireditve, povezane s tednom možganov, spremljali tudi v Domžalah, Bovcu, Idriji, Kopru, Mariboru in Tolminu. Seveda sta priprava in organizacija dobršen zalogaj, sploh na lokalni ravni, pravi Dolores Trol:

“To je dokaj težka naloga, imamo primanjkljaj lokalnih koordinatorjev, tako da bi rada spodbudila vse poslušalce oddaje Možgani na dlani in tudi vse druge navdušence, da se nam oglasijo in sodelujejo z nami.”

Zakaj naši možgani tako pogosto zatavajo v sanjarjenje? Kaj je sanjarjenje? Kaj ima skupno s sanjami? 

O tem pa v oddaji Možgani na dlani v četrtek ob 7.35 na Prvem!

Mojca Delač