Letošnji svetovni dan voda poudarja, da številne rešitve za težave, kot so poplave, suše in onesnaženost, ponuja narava sama

S ključno mislijo letošnjega svetovnega dneva voda, ki ga zaznamujemo vsako leto 22. marca, se strinja tudi prof. dr. Milenko Roš, ki je dolgoletni strokovnjak na področju odpadnih voda. Zaskrbljen je, ker človek naravo uničuje in želi od nje iztržiti čim več s čim manjšim vložkom.

“Sprejeti moramo dejstvo, da sobivamo z naravo. Narave ne bomo prehiteli, lahko pa se zgodi, da narava prehiti nas.”

V svetovnem merilu se še vedno več kot 80 odstotkov odpadne vode, ki jo ustvarimo kot družba, vrne v ekosistem brez obdelave ali vnovične uporabe, zato prihaja do onesnaževanja podzemnih in površinskih voda.

“Evropa je sicer boljša od svetovnega povprečja, ampak nima urejene celote. Problematična so manjša naselja in male čistilne naprave, ki bi jih morali urediti do leta 2017, ampak ni bilo dovolj sredstev, zato je rok za ureditev prestavljen v leto 2021.”

Prof. dr. Milenko Roš je konec lanskega leta dobil nagrado Evropskega združenja za vode, medaljo William Dunbar, za izjemen prispevek pri razvoju in prenosu tehnologij na področju čiščenja odpadnih voda in zaščite okolja. Končal je študij kemije in doktoriral iz kemijskih znanosti na Univerzi v Ljubljani. Leta 1971 se je zaposlil na Kemijskem inštitutu v Raziskovalni enoti za kemijo, biologijo in tehnologijo voda, ki se je pozneje preimenovala v Laboratorij za okoljske vede in inženirstvo. Leta 1986 je postal vodja raziskovalne enote, ki jo je vodil vse do upokojitve v letu 2009. Je tudi soustanovitelj Slovenskega društva za zaščito voda. Kljub upokojitvi je še vedno dejaven v stroki. Predava na Visoki šoli za varstvo okolja v Velenju. Ukvarja se s športom in fotografijo. 

 

Jana Bajželj