Koalicijska pogodba določa, da bo avstrijska vlada skrbela za narodne skupnosti, opozarja Bernard Sadovnik. Kaj to pomeni?

Pred obiskom avstrijske zunanje ministrice Karin Kneissl v Sloveniji se je zunanji minister Karl Erjavec sestal s  predstavniki Slovencev v Avstriji. Kaj so ta hip najbolj pereče teme? Manuel Jug iz Zveze slovenskih organizacij in Bernard Sadovnik, predsednik Skupnosti koroških Slovencev opozarjata predvsem na težave tednika Novice.

“Ključni izziv je prav tednik Novice. Poiskati moramo sistemsko rešitev, saj ga zdaj v veliki meri financira Slovenija. Dobiti bi morali bistveno več denarne podpore iz Avstrije, saj smo vendarle avstrijska manjšina.”

Manuel Jug

“Mi smo avstrijski državljani in nesprejemljivo je, da v prvi vrsti samo Slovenija skrbi za ohranjanje naše infrastrukture. Poleg tednika Novice je ena naših glavnih zahtev, da se nova zvezna vlada izkaže in v proračunu  poveča sredstva, ki bodo namenjena vsem avstrijskim manjšinam. In tako končno zagotovi normalno delovanje vseh naših struktur.”

Bernard Sadovnik

 

Kakšen pa je odnos nove avstrijske zvezne vlade do narodnih skupnosti?

“V koalicijski pogodbi je jasno zapisano, da želi vlada skrbeti za vse narodne skupnosti, ki živimo v Avstriji. Zaradi tega menim, da se bo s to vlado možno dogovoriti tudi za konkretne pomembne vsebine. Zavedati pa se moramo, da so to dolgotrajni postopki.”

Bernard Sadovnik

Kje so razlogi, da listi Moja Južna Koroška ni uspelo priti v koroški deželni zbor, sprašujemo vodjo in pobudnika liste Gabriela Hribarja. Bo ostal predsednik Enotne liste, stranke, ki na lokalnem nivoju zastopa tudi koroške Slovence?

Gostimo goriško Slovenko Franko Padovan, županjo Števerjana, ene redkih občin v Furlaniji Julijski krajini, ki se ni povezala v medobčinsko unijo.

Pridružimo se zagovornici Slovencev v madžarskem parlamentu Eriki Köleš Kiss, ki se je v okviru volilne kampanje srečala tudi s slovenskimi porabskimi upokojenci.

Na Reki pa so se srečali učitelji slovenskega jezika na Hrvaškem. Se zanimanje za pouk slovenščine pri naših južnih sosedih še povečuje? Kakšen pa je odziv na evropsko državljansko pobudo – Milijon podpisov za raznolikost v Evropi?

Prisluhnite!

 

Prvi