Tri leta pred vnovično uprizoritvijo Škofjeloškega pasijona v Škofji Loki pripravljajo številne prireditve za vzdrževanje kondicije in popularizacijo Romualdove poti.

Tri leta pred vnovično uprizoritvijo vzdrževanje pripravljenosti in popularizacija Romualdove poti

V Škofji Loki se s predstavitvijo Pasijonskih doneskov in drugimi prireditvami začenjajo Škofjeloški pasijonski dnevi. Občina Škofja Loka skupaj s številnimi društvi pripravlja devet zanimivih prireditev, ki se bodo končale 21. aprila.

Danes je na programu zanimivo predavanje Ivanke Kronawetter Starman o postnih prtih na avstrijskem Koroškem, odprli bodo razstavo Marte Jakopič Kunaver in dokumentarno razstavo Škofjeloški pasijon – processio Locopolitana. V prihodnjih dneh se bodo zvrstile številne glasbene in kulturne prireditve, 14. aprila si bodo v Škofji Loki lahko ogledali  še eno uprizoritev trpljenja Jezusa Kristusa – Ribniški pasijon. Je eden redkih pasijonov, ki vključuje tudi rockovsko glasbo.

Priprave na uprizoritev so že stekle, saj je uprizarjanje Škofjeloškega pasijona, prvega slovenskega dramskega besedila, ki ga je napisal pater Romuald, zahtevno. Na vsaki uprizoritvi sodeluje več kot tisoč nastopajočih. Uprizoritev in organizacija pasijona sta zelo zahtevni, tudi organizacijsko. Zato so v Škofji Loki s povezovanjem med pasijonskimi mesti začeli krepiti sodelovanje, ki je povezano tudi z večjim zanimanjem za ogled pasijona.

Aljana Jocif, Urška Henigman