Kljub obsežnemu praznovanju je realnost vsakdanjika drugačna, ruska družba je še vedno zelo patriarhalna in seksistična

Rusi so preživeli podaljšan konec tedna, 8. marec je v Rusiji namreč dela prost dan. Ker je bil letošnji dan žena na četrtek, se je ponudila odlična priložnost za štiridnevni vikend paket, poroča naša ruska dopisnica Vlasta Jeseničnik. Ženske vseh starosti so na ta dan deležne posebne pozornosti ter od prijateljev, partnerjev, sorodnikov in sodelavcev prejemajo različna darila, najpogosteje šopke rož, bonboniere in parfume. Realnost vsakdanjika je, žal, precej drugačna, ruska družba je še vedno zelo patriarhalna in seksistična:

  • Leonida Sluckega, poslanca nacionalistične liberalno-demokratske stranke, je več novinark, ki poročajo o delu parlamenta, obtožilo spolnega nadlegovanja. Slucki je obtožbe, da je novinarke otipaval, jih skušal poljubljati in eni od njih celo predlagal, naj pusti svojega partnerja in postane njegova ljubica, odločno zanikal.
  • Marsikaj od tega z mačistično držo pooseblja tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki bo skoraj zagotovo čez en teden na predsedniških volitvah dobil še en mandat v Kremlju. Najnovejše raziskave javnega mnenja kažejo, da naj bi zanj glasovalo najmanj 69 odstotkov ljudi.
  • Mediji veliko poročajo tudi o napadu na nekdanjega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko. Ker se je napad zgodil dva tedna pred ruskimi predsedniškimi volitvami, London pa je usmeril prst v Moskvo, se tukajšnji komentatorji in mediji sprašujejo, kdo poskuša škodovati Rusiji.

Bojan Leskovec, Vlasta Jeseničnik